Home / Actiuni / Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni

Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni

Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni

Anul acesta, membrii Comunității Identitare au organizat o comemorare a Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, care au fost prăznuiți pe 16 august. Constantin Voievod și-a început slăvita domnie punând temelia celei mai mari mănăstiri ctitorite de el, cea de la Hurezi, unde și-a pregătit locul de veșnică odihnă. Dărnicia și purtarea de grijă a evlaviosului Voievod Constantin Brâncoveanu nu cunoșteau margini, ajutând pe toți frații români din Moldova și din Transilvania, precum și multe Patriarhii Ortodoxe și Locurile Sfinte ale Răsăritului: Ierusalim, Athos, Sinai, precum și mănăstirile din Grecia și din insulele grecești. Pentru că a refuzat să se lepede de credința creștină, pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat. Aceeași pedeapsă au suferit-o și cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache.

În ziua martirizării acestora, când a venit rândul copilului Mateiaș, care avea numai 12 ani și călăul a ridicat sabia să-i taie capul, acesta s-a înspăimântat și a strigat sultanului să-l ierte, că se va face musulman. Atunci tatăl său, plin de bărbăție, i-a zis: „Din sângele nostru n-a mai fost nimeni care să-și piardă credința. Dacă este cu putință, să mori de o mie de ori decât să te lepezi de credința strămoșească pentru a trăi câțiva ani mai mulți pe pământ”. Atunci copilul s-a întărit și, întinzându-și liniștit gâtul pe tăietor, i-a zis călăului: „Vreau să mor creștin. Lovește!”.

Trupurile mucenicilor au fost apoi aruncate de păgâni în mare, de unde au fost culese de creștini milostivi, care le-au îngropat în taină și cu evlavie, nu departe de Constantinopol, în Insula Halchi, în biserica Mănăstirii Maicii Domnului. În 1720, credincioasa sa soție, doamna Marica, cu care voievodul avusese 11 copii, a reușit să aducă în țară sfintele moaște ale binecredinciosului domnitor mucenic și le-a înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitoria sa, unde, de atunci și până în zilele noastre, veghează lumina candelei care amintește locul de odihnă al Voievodului mucenic.

Astfel, tinerii naționaliști s-au prezentat la Biserica ” Sfântul Gheorghe Nou” pentru a depune o coroană de flori în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni. Așa cum aceștia, an de an, se oferă pentru a aduce omagii celor căzuți înaintea noastră, cu toții ar trebui să purtăm în suflet și în gând pe cei ce au fost martirizați în numele Ortodoxiei și să luăm acest exemplu puternic de credință, curaj și încredere în Numele Domnului.

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara