Sărbătorind „uniforma” identității naționale
Încă prea puțină lume cunoaște că, anual, a doua Duminică din luna Mai a fost consacrată ca „Ziua Națională a Costumului / Portului Tradițional din România”.
Costumul tradiţional (zis şi “port popular” sau „naţional”) este unul dintre principalele elemente identitare prin care o naţiune se distinge dintre celelalte, alături de limba maternă, drapelul național şi moştenirea strămoşească. El poate fi considerat o adevărată „uniformă” identitară a unei națiuni, chiar dacă afirmația e paradoxală având în vedere uriașa diverisitate de forme și modele ce le îmbracă, de la zonă la zonă, chiar în interiorul aceleiași țări și aceluiași neam.
Între toate, costumul național românesc e o adevărată operă de artă, un tezaur cultural în întregimea lui, nu doar “ia” femeiască sau “cămeşa” bărbătească, singulare. Pentru a fi mai bine pus în valoare, în anul 2015 s-a emis Legea 102/2015 prin care s-a stabilit ZIUA NAȚIONALĂ A COSTUMULUI/PORTULUI TRADIȚIONAL DIN ROMÂNIA” fixată ANUAL în A DOUA DUMINICĂ DIN LUNA MAI.
Deși putem omagia costumul popular de fiecare dată când îl îmbrăcăm, din păcate ziua special fixată prin lege pentru sărbătorirea lui națională e încă puţin cunoscută, puţin popularizată și adeseori ignorată de majoritatea autorităților locale. Dar legea încurajează și inițiativele voluntare private de sărbătorire, nu doar pe ale autorităților publice.
Astfel, Asociația „Comunitatea Identitară – România”, ca organizație naționalistă, tradiționalistă și creștină, a luat inițiativa de a promova și sărbători această zi în mai multe moduri, fie on-line, fie prin încurajarea unor întruniri fizice voluntare în anumite municipii din România (în majoritatea dintre aceste municipii fiind o premieră absolută existența unui astfel de eveniment dedicat costumului tradițional).
În consecință, membri și prieteni ai Comunității Identitare, alături de alți iubitori ai portului popular, îmbrăcați în costum național complet sau purtând doar anumite piese vestimentare principale ori inspirate din acesta, au lansat invitații publice și s-au întrunit în mai multe municipii din România pe data de 8 mai (a doua Duminică din luna Mai a anului 2022), unde au marcat această zi împreună.
La Târgu Mureș întrunirea a avut loc la Sf.Liturghie slujită la Catedrala Mare din municipiu, urmând apoi o vizită de grup la Muzeul de Etnografie și Artă Populară pentru o prezentare profesionistă a costumului tradițional. Inițiativa desfășurării evenimentului a aparținut filialelor mureșene a organizațiilor Comunitatea Identitară, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” și Noua Dreaptă, alături de prieteni.
La Iași întrunirea a avut loc la Sf.Liturghie slujită la Catedrala Mitropolitană unde cei întâlniți la slujbă purtând vestimentație completă sau de inspirație tradițională au primit câte o „Feliciare” specială din partea membrilor Comunității Identitare Iași.
La București întrunirea a avut loc la Sf. Liturghie slujită în biserica Mănăstirii Cașin din capitală. După slujbă, grupul s-a alăturat unei plimbări în costume populare împreună cu comunitatea „Domnițe cu Altițe”, pornind din Piațeta „Regele Mihai” spre Calea Victoriei până în Centrul vechi și poposind la Biserica Stavropoleos din București.
La Ploiești întrunirea a avut loc la biserica “Sfântul Gheorghe” Vechi, în apropierea Liceului Mihai Viteazul unde evenimentul a fost sărbătorit alături de câteva doamne din comunitatea “Șezătoare Ploiești”. După slujba de la biserică s-a făcut o scurtă plimbare spre centrul Ploieștiului, cu popasuri și fotografii de grup la statuile lui I.L. Caragiale, Nichita Stănescu și în fața Palatului Culturii.
La Cluj-Napoca întrunirea în costume tradiționale a avut loc la Sfânta Liturghie slujită chiar de hramul bisericii „Sf. Apostol și Evanghelist Ioan” (sărbătorit anual la data de 8 Mai) a „Bisericii Studenților” din Campusul Studenţesc Hașdeu.
În satul Corni din județul Neamț, Ziua Națională a Costumului Tradițional a fost marcată complementar cu sărbătorirea hramului ”Sf. Evanghelist Ioan” al bisericii din sat. Meritul aparține Pr. Paroh Nicolae Capșa care, informat de către un prieten al Comunității Identitare din Piatra Neamț despre multipla semnificație a acestei zile speciale de Duminică, a sugerat enoriașilor prezența la Liturghia de hram în vestimentație tradițională. Enoriașii au înțeles ocazia și s-au prezentat în număr mare în portul strămoșesc.
Sărbătorirea ON-LINE a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România a fost încurajată de Comunitatea Identitară prin crearea unui nou ”Album Foto Național” format din fotografii personale trimise de membri și prieteni ai Comunității apoi publicate, rând pe rând, pe pagina facebook Comunitatea Identitară România.
https://www.facebook.com/comunitateaidentitararomania
Primul obiectiv din lista Asociației „Comunitatea Identitară – România” este „ Conservarea, promovarea şi perfecţionarea valorilor identitare (culturale, lingvistice, religioase, spirituale) autentice româneşti ale românilor din ţară şi străinătate, din comunităţile autohtone româneşti aflate în jurul frontierelor României, din diaspora românească, ale tuturor ramurilor românităţii (aromâni, meglenoromâni, istro-români) şi întărirea legăturii acestora cu Patria Mamă – România.” Costumul / portul tradițional românesc este o valoare identitară de prin rang, un tezaur patrimonial ce trebuie păstrat și promovat, mai ales în condițiile în care presiunea globalizării a făcut ca anumite popoare, în special cele occidentale, să-și piardă total acest semn identitar național din conștiința publică, „uniformizându-se” complet în „hainele lumii moderne”. Vă invităm alături de Comunitatea Identitară pentru a dezvolta proiecte noi și a materializa acest obiectiv, completând o ADEZIUNE aici !
Să ne onorăm „uniforma” identității naționale!