Home / Actiuni / Iancu Corvin de Hunedoara a fost omagiat de identitarii români

Iancu Corvin de Hunedoara a fost omagiat de identitarii români

Iancu Corvin de Hunedoara a fost omagiat de identitarii români

Pe 11 august 2022 se împlinesc 566 de ani de la trecerea în eternitate a voievodului transilvan Iancu Corvin de Hunedoara, cel pe care documentele vremii până la mijlocul secolului al XV-lea îl numesc Johannes Valachus, adică Ioan Valahul. Phillipe de Commine, scriitorul şi diplomatul burgund, născut în timpul vieţii lui Iancu de Hunedoara, îl numea pe voievodul transilvan, ”valah” (valah, adică român, la fel ca şi pe tatăl său, Voicu) „Le chevalier blanc de la Valaquie” (cavalerul alb al Valahiei)

Personalitate marcantă a istoriei românești din veacul al XV-lea, Iancu Corvin de Hunedoara a fost pe rând ban al Severinului, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei, guvernator și căpitan suprem al regatului Ungariei.

Prin victoria din iulie 1456, de la Belgrad, a fost oprită invazia turcilor spre Europa Centrală pentru 7 decenii. În amintirea acestei victorii, în toate bisericile de rit catolic din lume bat clopotele zilnic, la ora 12,00. Printr-o bulă papală, emisă pe 6 august 1456, în ziua în care Papa a aflat de izbânda lui Iancu de Hunedoara, s-a decretat ca în fiecare zi “până la sfârşitul veacurilor”, la ora 12,00, în bisericile catolice să se tragă clopotele pentru a marca astfel marea victorie antiotomană. La câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, voievodul a murit în tabăra de la Zemun, din cauza ciumei. Se spune că însuşi sultanul Mehmed al II-lea s-ar fi întristat când a aflat de moartea acestuia, spunând că “lumea nu a mai cunoscut niciodată un asemenea om”.

Locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei şi tată al regelui Matei Corvin este Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Pe sarcofagul său sunt ilustrate mai multe scene de luptă, precum şi inscripţia “S-a stins lumina lumii”.

În semn de omagiu, membrii Comunități Identitare Alba, au depus o coroană de flori cu panglică tricoloră românească în semn de omagiu la mormântul voievodului din catedrala albaiuliană.

 

Cu ocazia comemorării trecerii sale în eternitate, la Târgu-Mureș, numele cu care este cunoscut în toată România – ”Iancu de Hunedoara” a fost plasat, simbolic, din inițiativa voluntară a mai multor asociații culturale și patriotice românești, pe soclul voievodului amplasat în Cetatea Medievală din municipiu.

Bustul din Târgu-Mureș are o „poveste interesantă”. El fost donat municipiului de către „Cercul de Profesori Batthyány”, iar „găselnița” alegerii numelui domnitorului inscripționat pe soclu a fost exclusiv în limba latină, limba în care se scriau documentele oficiale în Transilvania medievală a celor timpuri – Iohannes de Hunyad, invocându-se faptul că acesta este numele cu care se semna în documente voievodul.

Dar acest „detaliu” (inscripția de pe soclu) nu a fost consemnat explicit în proiectul de amplasare a bustului din ședința de Consiliu Local a Primăriei Municipiului Tg-Mureș, inducând astfel, intenționat sau neintenționat, în eroare consilierii locali, prin omisiune. Însăși hotărârea de Consiliu Local poartă denumirea „Amplasare bust Iancu de Hunedoara”, dar pe soclu apare altă denumire.

Apoi, aplicându-se „politica faptului împlinit”. soclul și bustul au fost amplasate și grabnic dezvelite în urmă cu doar câteva zile de către actualul primar maghiar al Tg-Mureșului, Soos Zoltan. La evenimentul de dezvelire a fost prezent și Martonyi Janos, fost ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei.

Abia după dezvelire au început reacțiile legate de inscripție în societatea civilă mureșeană. Instituția Prefectului Județul Mureș a solicitat Primăriei Municipiului Târgu Mureș punerea în aplicare a prevederilor articolului 1, alineatul 2 din Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice. Potrivit articolului menționat mai sus, “Orice text scris sau vorbit într-o limbă străină, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public , trebuie să fie însoțit de traducerea sau de adaptarea în limba română.” Primarul a promis că va fi amplasată alăturat „până la finalul lunii august” (anul 2022) o plăcuță trilingvă în limba română, maghiară și engleză cu numele popular și explicații legate de istoria voievodului. Deci „cazul” încă nu e soluționat în totalitate.

La comemorarea organizată de mai multe asociații culturale și patriotice românești la „controversatul” bust al voievodului din Cetatea Medievală a Tg-Mureșului a fost reprezentată și Comunitatea Identitară Mureș. Acolo a avut loc o slujbă de pomenire a voievodului, depunerea unei coroane de flori și amplasarea simbolică a „numelui românesc” al eroului pe soclu.

În cuvântarea sa, reprezentantul Comunității Identitare Mureș a reamintit celor prezenți stofa din Imnul Național al României „Deșteaptă-te, române” ce îl amintește și pe Iancu Corvin de Hunedoara:

<< Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
“Viață-n libertate ori moarte” strigă toți.>>

 

Comunitatea Identitară consideră că omagierea unui asemenea erou al creștinătății cu origini românești – Iancu (în alte variante Ioan) Corvin de Hunedoara, invocat și în Imnul Național, merită mai multă atenție și se va asigura ca la mormântul său din Alba-Iulia să fie depusă mereu măcar o cunună cu panglică tricoloră românească.

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara