Home / BLOG / Invazia rusă în Ucraina și statutul Basarabiei, Unirea cu România e mai necesară ca niciodată!

Invazia rusă în Ucraina și statutul Basarabiei, Unirea cu România e mai necesară ca niciodată!

.
Invazia Rusiei în Ucraina este în plină desfășurare, iar ce se întâmplă în apropierea granițelor noastre nu poate fi ignorat. Un aspect neglijat până acum, dar foarte important pentru noi, e situația Republicii Moldova și posibilitatea unui atac rusesc asupra celui de al doilea stat românesc. Așadar prin acest comunicat, Asociația Comunitatea Identitară – România își face cunoscută poziția.
.
În acest context e îngrijorător faptul că există o diviziune mare în rândul românilor, inclusiv al naționaliștilor, pe subiectul războiului, mai ales într-un moment în care trebuie să fim mai uniți ca niciodată. Deși acest conflict nu ne bucură și acțiunile Federației Ruse au adus doar moarte și suferință în țara vecină, noi nu uităm adevărul: acela că Rusia și Ucraina au fost, până acum, două state ostile României.
Rusia a ocupat și a anexat teritorii românești de foarte multe ori în istorie, a comis genocid contra românilor, ne-a dezbinat ca popor și a introdus comunismul la noi în țară. Nici o înțelegere cu Rusia nu a fost onorată de aceasta decât cu garanția ca România să fie un “stat satelit” și orice tratat trebuia să fie în defavoarea noastră pentru a fi respectat. Mihai Eminescu indica corect în scrierile sale că Rusia este “dușman natural”, deoarece Rusia, în încercarea sa de a-și crea securitate imperială din statele sale vecine, supune națiunile suverane unui colonialism de secol XX. Din păcate, Basarabia a fost anexată de mai multe ori dealungul timpului de către Imperiului Ruso-Sovietic, iar când aceast rapt s-a făcut fară o opoziţie din partea statului român, a reprezentat o trădare față de românii basarabeni. Această atitudine nu trebuie să se mai repete, iar noi trebuie să luăm atitudine colectivă, națională, ca să facem cunoscută această viziune în opinia publică cerând de la clasa politică actuală o poziție clară față de Basarabia!
.
Cu Ucraina nu am avut conflicte istorice de amploarea celor cu Rusia, dar nu putem uita că statul ucrainean nu a respectat drepturile identitare ale comunității românești de pe teritoriul său, din 1991 până în prezent, că a închis majoritatea școlilor românești, că a continuat procesul demarat de Imperiul Rus și URSS de deznaționalizare și slavizare a românilor. Nu putem uita nici că Ucraina are sub administrație teritorii românești (e drept, o administrație moștenită de la ocupația înfăptuită de URSS, pe care am putea-o numi chiar „ocupație moștenită de Ucraina”): nordul Bucovinei, Ținutul Herța, nordul Basarabiei (Ținutul Hotinului), Bugeacul (sudul Basarabiei) și Insula Șerpilor (recent ocupată de armata rusă), menționând aici doar acele pământuri ce au făcut parte din România Mare, dar neuitând comunităţile româneşti din Maramureşul de la nord de Tisa până la Carpați, ori de cele din Transnistria geografică de la Nistru şi până dincolo de Bug. Nu uităm nici declarațiile președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, de acum 2 ani, când susținea că România ar fi „ocupat nordul Bucovinei”.
.
Asociaţia Comunitatea Identitară – România condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei și consideră că imperialismul rus, ca nici un alt fel de imperialism, nu are ce căuta într-o Europă a națiunilor suverane! Această invazie e un motiv de îngrijorare pentru naționaliștii români, deoarece are o legătură directă cu România și Basarabia. Recunoaștem dreptul poporului ucrainean la existență și la un stat național, dar nu putem susține integritatea teritorială a Ucrainei în forma în care este acum, iar aici nu vorbim de Crimea și Donbas, ci de pământurile noastre strămoșești. Nu recunoaștem Tratatul de graniță semnat în 1997, acesta fiind unul din cele mai mari acte de trădare națională din istoria României, prin el fiind practic acceptate consecințele „Pactului Ribbentrop-Molotov” din 1939, pe care organizația noastră nu le acceptă!
.
Cu toate acestea, excluzând orice simpatie snoabă sau sentiment patetic de xenofilie, este în interesul nostru ca Ucraina să reziste în fața invaziei lui Vladimir Putin. Pe lângă faptul că Rusia poate ocupa zonele istorice românești cu etnici români din Ucraina și tineri români originari din aceste zone mor pe front înrolaţi în armata ucraineană, există un risc ridicat ca Rusia să ocupe și Basarabia! Mai multe surse vorbesc despre trecerea Nistrului de către armata rusă în Basarabia și schimbarea actualei guvernări cu niște slugi rusești care fac jocurile Moscovei din anii 90 până azi. Pe lângă harta lui Alexandr Lukașenco, președintele Belarusului, care a apărut în spațiul public prin intermediul presei belaruse, propagandiştii lui Putin nici nu ascund intenţia ca, după căderea Odesei, să se facă legătura cu Transnistria, zonă ocupată de trupele rusești după războiul româno-rus din 1992, apoi să se avanseze spre Chișinău. Întrucât armata Republicii Moldova nu este dotată cu tehnică militară de calitate și are un număr de doar 6.500 militari (adică o armată aproape inexistentă), aceasta nu se poate opune pentru mult timp unei invazii de amploare. Considerăm că orice atac asupra Basarabiei este un atac asupra României, și luam în cosiderare posibilitatea unui asemenea scenariu, o posibilitate ce nu mai poate fi ignorată!
.
Comunitatea Identitară consideră că România trebuie să își asume public și la nivel internațional securitatea Basarabiei, majoritatea locuitorilor acestei provincii find etnici români, iar 650.000 dintre cetăţenii Republicii Moldova dețin și cetățenia română. România este datoare istoric să fie un garant al securității tuturor românilor iar Basarabia, în aceste momente, are nevoie de securitate mai mult ca niciodată. Considerăm că România trebuie să preîntâmpine atacul rusesc asupra Basarabiei și să ia măsuri imediate. Totodată, îi îndemnăm pe toţi naționaliștii români să își pună întrebarea: sunt ei pregătiți sau vor să se pregătească, să își ofere disponibilitatea, în orice mod, pentru APĂRAREA PĂMÂNTULUI STRĂMOȘESC – nu pentru promisiuni deșarte venite din partea unor birocrați de oriunde, fie și de la București, Bruxelles, Strasbourg ori Washington, ca să oprească posibilul cotropitor de la răsărit? Avem convingerea că acest moment este unul oportun ca Basarabia să se unească cu România, iar Guvernul de la București să ceară recunoașterea unirii pe plan internațional, făcând din teritoriul dintre Prut și Nistru pâmânt al unui stat membru NATO și îngreunând considerabil posibilitatea unei invazii a Federației Ruse. Suntem conștienți de faptul că nu există dorință politică pe ambele maluri ale Prutului pentru acest pas, dar trebuie să afirmăm că unirea României cu Basarabia este interesul principal al națiunii noastre în politica externă, deci cursul firesc al istoriei și al destinului nostru național. Dacă Ucraina cade, șansele ca Republica Moldova să urmeze sunt semnificative. Iar refuzul Guvernului român de a cere unirea și a asigura astfel securitatea Basarabiei ar fi o nouă trădare față de basarabeni, asemeni celei din Iunie 1940.
.
Noi ştim că, până la izbucnirea conflictului din Ucraina, o parte din populaţia Republicii Moldova era unionistă, dar o altă parte era sceptică în privinţa unirii cu România sau chiar simpatiza cu Rusia lui Putin. Dar acum se dovedeşte cât de criminală este Rusia lui Putin prin faptul că a provocat acest război, că înăbușă brutal orice exprimare contra regimului instaurat în Rusia, că obligă tineri înrolați forțat în armată să participe la o invazie pe care aceștia nu și-au dorit-o, că armata rusă atacă fără discernământ civili şi ţinte civile (maternităţi, şcoli, spitale, locuințe, biserici) şi, chiar dacă Putin s-ar considera creștin-ortodox, comandă asasinate contra opozanților politici și trimite contra creștinilor-ortodocşi ucrainieni inclusiv luptători islamiști din Cecenia și Siria, predispuși să comită crime și atrociți față de o populație creștină. Vedem clar că actuala conducere neocomunistă de la Kremlin nu are nimic de-a face cu Ortodoxia, Moscova folosindu-se doar de Biserică pentru a își urmări interesele politice. Declarațiile patriarhului KGB-ist al Rusiei, Kirill, prin care susține invazia, nu au nimic de-a face cu Ortodoxia. Chiar dacă occidentul este într-o criză spirituală și dominat de degenerare, Rusia nu a fost capabilă să devină un model de moralitate, legile împotriva propagandei homosexuale fiind prea puțin în direcția aceasta. Privind aceste realităţi, ce om întreg la minte de pe teritoriul Republicii Moldova, fie că se consideră “moldovean”, ucrainean, găgăuz, bulgar, ţigan sau chiar rus, şi-ar dori să trăiască, la propriu, sub un asemenea regim?
.
Comparativ, România este un model recunoscut la nivel european pentru drepturile indentitare şi politice pe care le acordă minorităţilor etnice de pe teritoriul său! Deci, într-o potenţială unire cu România, toată populaţia Republicii Moldova s-ar simţi mai în siguranţă din toate punctele de vedere şi ar avea toate motivele să fie loială României care le-ar oferi toate aceste drepturi, pe lângă creşterea semnificativă a nivelului de trai.
.
Totodată, în aceste condiții politico-istorice, statul român și o bună parte din cetățeni s-au implicat în ajutorarea refugiaţilor români din Ucraina dar şi a tuturor refugiaţilor adevăraţi ucrainieni care se retrag din calea războiului. Ne îngrijorează şi soarta acelora care nu au avut resursele financiare de a se refugia, rămânând “în bătaia focului”. Ne gândim că, aceşti cetăţeni ucraninieni, chiar dacă au fost educaţi în şcolile din Ucraina că România şi românii le-ar fi “ostili”, acum vor vedea ospitalitatea românească reală şi sperăm ca percepţia lor să se schimbe atât faţă de România, cât şi faţă de românii din actuala Ucraină conferindu-le cât de curând toate drepturile de a-şi păstra şi perpetua identitatea românească. Nu putem ști la momentul actual cum va ieși Ucraina din acest război, dar dacă va mai exista un stat ucrainean, după ajutorul și ospitalitatea oferite de România celor în nevoie, acesta trebuie să își regândească complet politica față de minoritatea românească.
.
Încheiem prin a face un apel către toți românii să susțină o Europă a națiunilor independente și de a nu se lăsa influențați de propaganda regimului de la Kremlin, pentru care o Românie suverană, puternică și unită reprezintă un dușman. Suntem conștienți că Uniunea Europeană este o reîncarnare a URSS-ului, o forță anti-românească și anti-creștină ce tratează țara noastră ca pe o colonie, lucru pe care l-am afirmat și în trecut și îl vom afirma în continuare, chiar dacă unele adevăruri sunt deranjante. Dar Rusia, dornică acum să refacă imperiul sovietic, nu este o alternativă spirituală, politică sau economică! Nu îndemnăm pe nimeni să fie filo-ucrainean, fiind conștienți de ostilitatea de până acum a statului ucrainean față de minoritatea românească. Însă, în momentul de față, Rusia reprezintă o amenințare mai mare: dacă Ucraina cade, iar Rusia va avea graniță cu Republica Moldova (făcând legătura cu trupele din Transnistria) sau chiar va invada acest stat românesc, unirea României cu Basarabia va fi imposibilă până la un colaps al Rusiei, asemnător celor din 1917 și 1991.
.
În contextul acestui război, trebuie să avem în vedere, în primul rând, interesul național al României și al românilor! Orice simpatie pentru Putin, Zelenskiy, NATO, SUA sau UE, dacă e mai mare decât simpatia pentru românii din afara granițelor, e un semn de slăbiciune și de abatere de la ce trebuie să fie adevăratul interes al României în est. Să nu lăsăm opiniile individuale și simpatiile personale să ne întunece judecata și să ne certăm între noi, să ne dezbinăm, în momentele acestea dificile! România deasupra tuturor!
.
Biroul de presă al Asociației Comunitatea Identitară – România
Distribuie

Check Also

SuperBonus de cultură: 1 Aprilie NU e ziua păcălelilor!

1 Aprilie NU e ziua păcălelilor!   1 Aprilie nu este “ziua păcălelilor”! Cel puţin …

One comment

  1. Foarte bine punctat!
    Nici rusia, nici ucraina, numai România!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara