În luna Mai a anului 2022, o delegație a Asociației Comunitatea Identitară – România s-a deplasat în Republica Moldova cu scopul donării de cărți unor școli românești din mediul rural. Împreună cu niște naționaliști români din Basarabia am mers în satele Ermoclia și Volintiri din Raionul Ștefan Vodă, în partea de sud-est a țării, lăsând peste 800 de volume bibliotecilor școlare de acolo. Mulțumim pe această cale camarazilor noștri basarabeni pentru ajutorul acordat la transportul cărților și identificarea instituțiilor de învățământ unde era nevoie de carte românească.
La Ermoclia, am donat jumătate din cărțile aduse din România Gimnaziului „Ion Creangă”, fiind primiți de către bibliotecara școlii. Ne-am deplasat apoi la Volintiri unde am fost întâmpinați de către directoarea Gimnaziului „Maria Bieșu”, unde am lăsat restul cărților. În ambele instituții atât profesorii, cât și elevii s-au bucurat de volumele distribuite de asociația noastră, care vor fi de folos generațiilor viitoare.
De ce este importantă aprovizionarea instituțiilor de învățământ și de cultură din Republica Moldova cu cărți în limba română? La prima vedere, vorbim de un stat care are ca limbă oficială, limba română și unde învățământul se face în această limbă. Însă după 46 de ani de ocupație rusească, sub URSS (dar fără a uita nici de ocupația țaristă dintre 1812 și 1917), după un lung proces de rusificare, deznaționalizare și distrugere a culturii românești, marea majoritate a cărților din mediul rural sunt în grafie chirilică, în așa zisa „limbă moldovenească”, o invenție stalinistă paralelă cu realitatea. Pentru a învăța corect limba și literatura română, pentru a își cunoaște cu adevărat identitatea, istoria și cultura, copiii din Basarabia trebuie să aibă acces la o mulțime de cărți românești în grafie latină. Acestea sunt foarte puține în multe sate sau orașe mici. Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice și obținerea independenței Republicii Moldova, în cel de al doilea stat românesc procesul de renaștere a identității naționale este încă în desfășurare. Faptul că Moldova e cea mai săracă țară din Europa e un alt aspect ce îngreunează acest proces. Multe școli nu au fonduri să achiziționeze cărțile necesare pentru educația elevilor. Dar în sprijinul lor putem interveni fiecare dintre noi!
Mulțumim tuturor celor ce ne-au ajutat cu donații de carte sau fonduri pentru achiziționarea lor. Efortul depus înseamnă mult pentru educația românească a elevilor basarabeni, pentru reînvierea românismului între Prut și Nistru, iar pe termen lung e o cărămidă pusă la obținerea reunificării Basarabiei cu România. Toți cei ce vor să dea o mână de ajutor în viitor și să doneze cărți pentru copiii din Basarabia, ne pot contacta la info@comunitateaidentitara.com.
Pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne propunem să ducem mult mai multe cărți dincolo de Prut, dar și în cadrul comunităților românești din jurul granițelor sau din diasporă, pe măsură ce construim legături cu românii de acolo. Acesta a fost doar un prim capitol din ceea ce vom numi Proiectul „Badea Cârțan”, în onoarea lui Gheorghe Cârțan. Badea Cârţan (n. 24 ianuarie 1849, Cârţişoara, judeţul Sibiu – d. 7 august 1911) a fost un țăran român autodidact care a luptat pentru independența românilor din Transilvania și pentru Unire, distribuind cărți românești aduse clandestin din România, la sate. De unul singur a trecut munții și a adus în Ardeal peste 200.000 de volume din România, contribuind masiv la păstrarea și cultivarea identității românești. Pentru noi e o onoare ca la 111 ani de la moartea acestuia, să călcăm pe urmele sale.
La biblioteca Gimnaziului „Ion Creangă” din Ermoclia
Împreună cu directoarea Gimnaziului „Maria Bieșu” din Volintiri