Home / Actiuni / Sărbătorind Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România (foto-video)

Sărbătorind Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România (foto-video)

„Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” a fost fixată, prin Legea nr. 102/2015, a se sărbători anual în a doua Duminică din luna Mai. Astfel, în anul curent 2023, a doua Duminică din luna Mai a fost în data de 14 mai.

Costumul tradiţional (zis şi “port popular” sau „naţional”) este unul dintre principalele elemente identitare ale unei naţiuni, alături de limbă, drapel şi moştenirea strămoşească! Între ele, costumul popular românesc e o adevărată operă de artă, un tezaur cultural în întregimea lui, nu doar “ia” femeiască (sau “cămeşa” bărbătească, singulară) care, de câțiva ani, s-a obișnuit să se omagieze special pe 24 iunie – „Ziua Universală Iei”, la sărbătoarea populară Sânzienele/Drăgaica și sărbătoarea religioasă „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”! Deoarece „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” este încă prea puțin cunoscută, am descis să o promovăm și noi mai mult.

Astfel, în acea zi de Duminică, 14 mai 2023, la Târgu-Mureș, câteva zeci de participanți voluntari de toate vârstele, îmbrăcați în costume naționale complete și autentice, în cămăși populare sau în vestimentație de inspirație tradițională, s-au adunat în rugăciune la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. După finalul întregii Slujbe, aceștia s-au strâns în fața catedralei și au realizat o fotografie de grup alături de preoții catedralei și îndrăgita interpretă mureșeană de muzică populară Leontina Pop, ce participase tot timpul Slujbei și cântase în strana catedralei îmbrăcată în costum național.

După acest moment, doritorii au realizat o nouă fotografie de grup în fața statuii ecvestre a lui Avram Iancu din centrul municipiului.

Apoi grupul rămas a făcut o vizită într-unul dintre bastioanele cetății medievale a Târgu-Mureșului unde a vizionat o impresionantă expoziție de păpuși de jucărie intitulată „Păpușile Ancuței – Chindeanca”. Multe dintre păpușile expuse erau îmbrăcate în costume tradiționale românești realizate manual de către gazda expoziției, doamna Anca Chindea, ce i-a întâmpinat personal pe vizitatori.

Video:

Inițiativa evenimentului 100% voluntar și chemarea la adunare în această zi a aparținut filialelor mureșene a asociațiilor Comunitatea Identitară-România, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” și Noua Dreaptă, la care s-au alăturat alți prieteni. Este al patrulea an în care se marchează la Târgu-Mureș „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” sub această formă și din inițiativa acestor asociații, primele ediții fiind în anii 2018, 2019 și 2022. Inițiatorii sunt hotărâți să continuie această tradiție și să dezvolte acest eveniment în Târgu-Mureș și în anii următori, pentru a aduce cânt mai mult în conștiința poporului existența acestei zile de sărbătoare.

De asemenea, pe pagina principală de facebook a Comunității Identitare a fost realizat un nou album foto on-line 2023 format din pozele primite de la urmăritorii și prietenii Comunității, îmbrăcați în costume tradiționale. Această inițiativă on-line a început în anul 2020 și a fost continuată, cu consecvență, an de an, până acum, cu câte un album de fotografii dedicat Zilei Costumului Tradițional.

Dacă și tu dorești să ajuți la conservarea culturii și tradițiilor autentice ale românilor de pretutindeni, completează o ADEZIUNE și vino alături de noi în Comunitatea Identitară România!

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara