Home / BLOG / Sărbătorirea Zilei Costumului Tradițional e încurajată de Comunitatea Identitară

Sărbătorirea Zilei Costumului Tradițional e încurajată de Comunitatea Identitară

Sărbătorirea Zilei Costumului Tradițional e încurajată de Comunitatea Identitară

Sărbătorirea Zilei Costumului Tradițional e încurajată de Comunitatea Identitară

 

Stiaţi că a doua Duminică din luna Mai e consacrată ca “ZIUA NAȚIONALĂ A COSTUMULUI / PORTULUI TRADIȚIONAL DIN ROMÂNIA” (prin Legea nr. 102/2015)? Anul acesta, 2022, ziua se sărbătoreşte în DUMINICA din 8 MAI!

Costumul tradiţional (zis şi “popular” sau “naţional”) este unul dintre principalele elemente identitare ale unei naţiuni, alături de limbă, drapel şi moştenirea strămoşească! Iar costumul popular românesc e o adevărată operă de artă, un tezaur cultural în întregimea lui (nu doar “ia” femeiască sau “cămeşa” bărbătească, singure)! Din păcate, sărbătoarea e încă puţin cunoscută şi puţin popularizată…

Comunitatea Identitară încurajează sărbătorirea, chiar și voluntară, a acestei zile pentru a o face mai cunoscută! Astfel, facem următoarele îndemnuri:

–  În ziua de 8 Mai 2022, ȊMBRACĂ COSTUMUL NAŢIONAL COMPLET (sau măcar o “ie”– doamnele, ori o ”cămeșă” populară – domnii) și participă în această vestimentație la Biserică, la evenimentele dedicate din localitatea ta, la serviciu, poartă-l împreună cu familia sau ieși la plimbare cu prietenii în această ținută. (Legea încearcă să conserve și să pună în valoare atât portul tradițional autentic românesc cât și al tuturor etniilor ce locuiesc în România. Astfel, la această inițiativă voluntară pot participa toți cei care au costume naționale specifice, indiferent de zona lor etnografică.)

Participă la întâlnirile încurajate de Comunitatea Identitară, dacă acestea au loc în orașul tău (București, Ploiești, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș)! Verifică detalii în secțiunea Evenimente de pe pagina facebook Comunitatea Identitară România:
https://www.facebook.com/comunitateaidentitararomania/events

Indiferent unde te afli în lume, sărbătorește evenimentul on-line pe pagina Facebook COMUNITATEA IDENTITARĂ ROMÂNIA! Trimite-ne în zilele acestea o FOTOGRAFIE CU TINE purtând COSTUM TRADIȚIONAL (fotografie mai recentă sau mai veche, dar încă nepublicată pe această pagină ), însoțită de PRENUMELE tău, LOCALITATEA și JUDEȚUL în care locuiești sau din care ești originar, prin MESAJ PRIVAT pe pagina Facebook Comunitatea Identitară România:
https://www.facebook.com/comunitateaidentitararomania/

Evenimentul general de Facebook al Comunității Identitare dedicat Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România ediția 2022 se găsește aici:
https://www.facebook.com/events/372366601325340

Cele mai reușite fotografii le vom publica pe pagina facebook și pe celelalte pagini de pe rețelele de scocializare ale Comunității Identitare în cursul zilei de 8 Mai și în zilele ce vor urma acesteia.
Ca și anul trecut, vom face împreună un ALBUM FOTO ON-LINE cu prieteni din toată lumea de Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România!

 

“Deschideţi, oameni, ferestrele din inimi
Să intre primăvara până la cei din voi!
Purtaţi-i mândri portul, cum l-au purtat străbunii
Şi l-au făcut să fie lumină pentru noi.”
(versuri Semnal M – Primăvara românească)

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara