Home / BLOG / Strategie de Modificare a Identității Naționale prin înlocuirea românismului cu maghiarism

Strategie de Modificare a Identității Naționale prin înlocuirea românismului cu maghiarism

Strategie de Modificare a Identității Naționale prin înlocuirea românismului cu maghiarism

Strategie de Modificare a Identității Naționale prin înlocuirea românismului cu maghiarism

În Oradea, precum și în alte orașe din Transilvania, recentele schimbări în peisajul urban au ridicat semne de întrebare cu privire la posibila transformare a identității naționale și istoriei. Statuile și monumentele cu semnificație românească sunt înlocuite cu figuri istorice maghiare, fapt care a generat dezbateri și preocupări în rândul comunității.

Un exemplu notabil îl reprezintă statuia regelui Ladislau I a Ungariei, amplasată în Cetatea Oradea, în locul în care ar fi putut fi repusă statuia lui Mihai Viteazu. Astfel de schimbări nu par a fi întâmplătoare ci fac parte dintr-o tendință mai largă în care simbolurile naționale românești sunt înlocuite cu cele maghiare în peisajul urban. Asemenea modificări au fost observate și în alte orașe precum Sibiu, Turda, Carei și Alba Iulia.

Care sunt intențiile din spatele acestor acțiuni? Se conturează o posibilă strategie de alterare a identității, istoriei și memoriei naționale românești în regiunea Transilvaniei. Modificările în peisajul urban, precum mutarea unor statui în parcuri sau înlocuirea unor personalități cu altele, par a avea un impact asupra înțelegerii colective a istoriei și valorilor naționale.

Acest fenomen este perceput ca o încercare de a estompa contribuțiile și semnificația istorică românească în regiune, înlocuindu-le cu reprezentări culturale și istorice maghiare. Îngrijorările cresc în rândul comunității, care se întreabă până unde va continua această transformare și cum va afecta identitatea și legăturile cu trecutul.

Este important ca astfel de schimbări să fie însoțite de dialog și dezbatere deschisă, întrucât ele afectează nu doar peisajul urban, ci și sentimentul de apartenență și identitate al comunității. Această situație ridică întrebarea fundamentală: cât timp va continua această evoluție și cum se va reflecta ea în viitorul identității și memoriei naționale?

Acționați în slujba românismului contra iredentismului și a șovinismului maghiar, căci țara ne este furată bucată cu bucată pe zi ce trece!

Gabriel D.

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara