Home / Actiuni / Ziua Drapelului Național Sărbătorită la Târgu Mureș

Ziua Drapelului Național Sărbătorită la Târgu Mureș

Ziua Drapelului Naţional al României – 26 Iunie, a fost sărbătorită la Târgu-Mureș printr-un eveniment deosebit. Cel mai mare drapel tricolor din judeţul Mureș a fost desfășurat în faţa statuii lui Avram Iancu din centrul municipiului. Alături de Comunitatea Identitară au participat Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” şi Noua Dreaptă.

Drapelul tricolor prezentat are 90 metri pătraţi (20 metri lungime, 4,5 metri lăţime) şi simbolizează idealul unităţii naţionale căci, atunci când începe să fie desfăşurat, cei ce se află în preajma lui simt un ataşament sufletesc faţă de România, fie că se cunosc personal între ei, fie că nu, ei se “unesc” şi dau “mână cu mână” ca să îl susţină. Acest mare drapel este cunoscut de către mureşeni şi nu numai. A fost confecţionat din iniţiativa voluntară a naţionaliştilor mureşeni în anul 2010 şi a fost prezentat pentru prima dată cu ocazia Zilei Drapelului României, pe 26 iunie 2010. De atunci, a fost desfăşurat în dese rânduri cu ocazia diverselor evenimente identitare din judeţul Mureş: de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie, se joacă “Hora Unirii” în jurul lui pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, de Ziua Drapelului pe 26 iunie, la Festivalul Cântecului Popular-Patriotic de la Oarba de Mureş – 15 august sau alte festivităţi. A fost sfinţit în Catedrala Mare şi Catedrala Mică din Târgu-Mureş şi a fost prezent în locuri sacre pentru istoria naţională: pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, la Ţebea lângă mormântul lui Avram Iancu, în cetatea Unirii de la Alba-Iulia. A fost prezentat şi în alte oraşe ale României cu ocazia diverselor evenimente patriotice sau de atitudine civică: Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Iaşi sau chiar Chişinău.

În faţa statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureş, în jurul drapelului desfăşurat, reprezentanţii organizaţiilor iniţiatoare ale evenimentului au susţinut discursuri omagiale, au cântat melodii dedicate drapelului românesc şi au scandat slogane dedicate evenimentului: “Trăiască tricolorul! Trăiască România!”, “Eu mereu am iubesc tricolorul românesc!”, “Steagul român – unicul stăpân!”, “Unitate naţională!”.

Au vorbit: Codrin Goia, liderul  Asociaţiei “Comunitatea Identitară România”, dl. Ioan Berţa din partea Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” şi dl. Dragoş Năstase din partea Noii Drepte. Prezentările au fost făcute de dl. Marius Moldovan, organizatorul principal al evenimentului.

După aceste momente, participanţii au intrat cu marele drapel în Catedrala Mare unde cântăreţul bisericesc, Alin-Ioan Pop, prezent la eveniment, a cântat o priceasnă ale cărei versuri încep astfel:

“Lăudaţi-L, că e mare Dumnezeu,
Ce-a păzit cu mână tare, pe român, poporul Său!
El din veci ne-a fost Părinte Şi Stăpân
Nici de astăzi înainte n-o să uite pe român.”

La final, toţi cei prezenţi au rostit o rugăciune, au strâns şi au depus drapelul în catedrală pentru a fi sfinţit şi pregătit pentru evenimentele viitoare.

 

Distribuie

Check Also

Acțiune de muncă și ecologizare la Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare

În data de 18 Mai 2024, militanții Asociației Comunitatea Identitară România, au desfășurat o amplă …

One comment

  1. Felicitari romani !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara