În data de 10 Iulie 2022, militanții Comunității Identitare s-au deplasat la Turda pentru a participa la mitingul de protest față de inițiativa anti-românească a primarului Cristian-Octavian Matei, de a muta statuia lui Avam Iancu din Piața Republicii în spatele bisericii catolice (ungurești) „Sfânta Maria”. Protestul a avut loc la chemarea Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, iar la manifestare au participat persoane din mai multe zone ale țării.
Au fost intonate cântece patriotice, s-au fluturat drapele tricolore și din mulțime s-au auzit scandări precum: „Iancu în centru”, „Suveranitate”, „Libertate”, „Noi suntem români, aici pe veci stăpâni”, „Trăiască duhul lui Iancu, Trăiască moțul între moți, Câmpia Libertății spune, că Avram Iancu suntem toți!”, „Să vină primarul!”, etc. Printre cei ce s-au adresat publicului au fost Tiberiu Groza (președintele Societății Avram Iancu), Mihai Tîrnoveanu (președintele Asociației Calea Neamului), scriitorul Laurian Stănchescu, Dragoș Burghelia (președintele Asociației Dacii Liberi), Pompiliu Diplan (președintele Asociației Starea de Libertate) și Daniela Ciută ( președintele asociației ASTRA Carei).
Codrin Goia, președintele Comunității Identitare, a vorbit în discursul său despre Avram Iancu, nu doar ca despre un mare erou național, dar și ca find un simbol al unității, în jurul căruia se pot strânge toți românii. Totodată a pus accent pe faptul că opoziția față de mutarea statuii din piața publică este absolut necesară pentru demnitatea noastră ca neam. Atunci când eroii noștri ne sunt batjocoriți și memoria lor terfelită prin noroi, e datoria noastră sfântă de a le lua apărarea și de a afirma că suntem stăpâni pe acest pământ! Din păcate incidentul din Turda este doar unul din numeroasele astfel de cazuri „subtile” de eliminare a monumentelor românești din Transilvania.
Membrii organizației au fost prezenți la eveniment cu un banner cu mesajul „Avram Iancu suntem toți”, cu drapele tricolore și cu un portret al Crăișorului Munților. Ca mișcare naționalistă cu centrul la Cluj-Napoca, oraș unde Iancu a urmat liceul și facultatea, nu am putut rămâne indiferenți când liderul revoluției române de la 1848-1849 din Ardeal e batjocorit în anul 2022, când se împlinesc 150 de ani de la moartea sa. El a luptat și a suferit de-a lungul vieții pentru demnitatea și libertatea noastră. Noi, tinerii tradiționaliști, avem astăzi datoria să mergem pe linia neamului, în duhul lui Iancu și al tuturor sfinților și eroilor neamului românesc.
După miting, în ciuda furtunii ce a venit, participanții au pornit în marș spre casa primarului, fluturând steaguri și cântând. Acesta însă nu a avut curajul și bărbăția să stea de vorbă cu naționaliștii și să dea socoteală pentru decizia luată în privința unuia din cele mai importante monumente românești din Turda. Statuia lui Avram Iancu a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate. Este opera sculptorului Ilarion Voinea. A fost amplasată de la bun început în Piața Republicii și acolo trebuie să rămână!
Felicitări pentru tot ce faceți! Lupta trebuie dusă mai departe cu cei care vor sa șteargă istoria noastră adevărată! Sus inima romani!