Home / Actiuni / De-a pururi, Eminescu!

De-a pururi, Eminescu!

În cinstea nașterii lui Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale Române, la Casa Memorială „Avram Iancu” din Târgu-Mureș a avut loc un adevărat regal de cultură în cadrul evenimentului intitulat „De-a pururi, Eminescu!”.

În organizarea filialelor mureșene a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” și a Ligii Scriitorilor din România, sub „acoperământul casei Iancului” s-au adunat oameni de cultură, poeți, scritori, profesori, iubitori de carte și de cunoaștere, reprezentanți a diverse organizații patriotice locale, printre care și membrii mureșeni ai Asociației Comunitatea Identitară România.

Eruditul scriitor, poet și publicist mureșean prof.dr.Valentin Marica, invitatul de onoare al întrunirii, a vorbit publicului despre excepționalul talent poetic a lui Mihai Eminescu dar și despre claritatea cu care acesta a analiza societatea românească din vremea lui în scrierile sale publicistice deoarece, înainte de a fi un poet fără egal, Mihai Eminescu a fost un gazetar și un militant naționalist care a dorit o reformă morală a societății și unirea tuturor românilor în granițele unei „Dacii Mari”.

Expunerea domnului Marica a fost completată și prin citarea de către domnul Ioan Berța – președintele filialei Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” a  aprecierilor altor mari oameni de cultură români despre geniul eminescian (George Călinescu, Lucian Blaga, Emil Cioran). După expunere, au fost recitate poezii eminesciene și, din public, s-au cântat „a capella” câteva melodii pe versurile lui Mihai Eminescu („Sara pe deal”, „La mijloc de codru des”).

În partea a doua a întrunirii a avut loc lasarea volumului de proză „Unde se leagănă visele” a poetei și prozatoarei mureșene Voichița Toma. Cartea a fost apreciată în termeni laudativi de domnul Valentin Marica și de doamna Liliana Moldovan – secretar al Ligii Scriitorilor filiala Mureș, care au scos în evidență cu nostalgie atmosfera din vechiul sat autentic românesc ce este evocat în amintirile scrise ale autoarei, cât și frumusețea neasemuită a „graiului ardelenesc” în care a fost scrisă cartea.

Înainte de „sesiunea de autografe” a doamnei Toma, ca o încununare a întrunirii, domnul Marius Moldovan prezent în sală (membru și al Comunității Identitare Mureș), a citit publicului  un fragment definitoriu din opera publicistică emiensciană:

„Ce să vă spun? Iubesc mult acest popor blând, pe spatele căruia diplomaţii croiesc hărţi şi războaie, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece. Iubesc acest popor care nu serveşte decât de cataligi acelora care se înalţă la putere. Popor nenorocit care geme sub măreţia tuturor palatelor de gheaţă pe care i le aşezăm pe umeri. (…)

E mică ţărişoara noastră, îi sunt strivite hotarele, greutăţile vremurilor au ştirbit-o, dar această ţară mică şi ştirbită e ţara noastră, e Ţara Românească, e patria iubită a oricărui suflet românesc. Noi o iubim aşa cum este, aşa cum a făcut-o Dumnezeu, cum a ajuns prin suferinţele seculare până în zilele noastre. O iubim fără a-i cere nimic în schimb, nici chiar încrederea ei, atât de lesne de indus în eroare, nici chiar iubirea înnădită azi la lucruri străine şi la oameni străini.

Tocmai de aceea trebuie să schimbaţi opţiunea publică! Daţi-i o altă direcţiune! Răscoliţi geniul naţional, spiritul propriu şi caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme. Faceţi o uriaşă reacţiune morală, o revoluţie de idei în care ideea de „românesc” să fie mai mare decât „uman”, „genial”, „frumos”. ”

Apoi, din inițiativa membrilor Comunității Identitare prezenți, finalul evenimentului s-a încheiat prin realizarea unei fotografii „tabou-manifest” cu un banner pregătit special de aceștia, pe care e înscrisă esența fragmentului citat, ca un etern îndemn al lui Mihai Eminescu pentru toate generațile de români:

Faceţi o uriaşă reacţiune morală, o revoluţie de idei! Răscoliţi geniul naţional, spiritul propriu şi caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme!” (Mihai Eminescu)

 

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara