Home / BLOG / Demolarea Crucii de pe Cetățuie este un act anti-creștin și antiromânesc

Demolarea Crucii de pe Cetățuie este un act anti-creștin și antiromânesc

Demolarea Crucii de pe Cetățuie este un act anti-creștin și antiromânesc

Demolarea Crucii de pe Cetățuie este un act anti-creștin și antiromânesc

 

Asociația Comunitatea Identitară România condamnă decizia Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a primarul Emil Boc de a distruge Crucea de pe Cetățuie, numită și „Monumentul Eroii Neamului“, unul dintre cele mai mari monumente românești ale Clujului. Înlăturarea crucii se face sub pretextul planului de amenajare a ansamblului urban Cetățuia, invocând că aceasta nu își mai are locul în zonă.

Crucea de pe Cetățuie a fost ridicată în anul 1997, find sfințită de mitropolitul Bartolomeu Anania. A fost construită pe locul unei troițe mai vechi, din perioadă interbelică, ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Locul nu a fost ales întâmplător. Aici a fost construită  între 1715 și 1735 o cetate sub formă de stea de către habsburgi, find folosită ca punct de control al orașului și de multe ori ca închisoare, mai ales în timpul revoluției de la 1848-1849. Aceasta a fost demontată de hortiști în 1941, în timpul ocupației ungurești a Ardealului de nord, dar repusă la locul ei după reinstaurarea administrației românești. Troița a fost apoi dinamitată de comuniști în anul 1948. Pe locul ei s-a ridicat actualul monument la inițiativa doctorului Francisc Țăranul. La fel ca monumentul precedent, a fost făcut în memoria martirilor și eroilor români întemnițați aici, unii din aceștia găsindu-și sfârșitul în fortăreață. Crucea de pe Cetățuie are 60 de tone și o înălțime de 23 de metri, find vizibilă din aproape tot orașul și a devenit un simbol al Clujului.

A amenaja Cetățuia, prin înlăturarea singurului monument care aduce aminte de suferințele prin care au trecut strămoșii noștri în acest loc, reprezintă o batjocură la adresa eroilor și martirilor neamului românesc, iar totodată o dovadă de incultură din partea administrației locale. Dărâmarea unei cruci în memoria martirilor români e un act antiromânesc și satanic, reprezentând repetarea unei fapte groaznice de care doar comuniștii și hortiștii au fost capabili în niște vremuri negre din istoria noastră. Astăzi, Emil Boc, fost membru al Uniunii Tineretului Comunist, practică în continuare ideologia marxist-leninistă și distruge o cruce! Îi transmitem pe această cale domnului (sau tovarășului) primar, că dacă are un minim respect față de cei ce au murit pentru neamul românesc și pentru istoria noastră, dacă are frică de Dumnezeu, va revizui această decizie și va face în așa fel încât monumentul să rămână în continuare pe Cetățuie. Prin dărâmarea unuia dintre cele mai importante monumente românești ale Clujului, primarul va pierde respectul tuturor oamenilor cu principii, care gândesc sănătos, din orașul acesta.

Ne întrebăm cumva dacă decizia antiromânească a Primăriei nu vine sub influența extremiștilor maghiari de la UDMR prezenți în Guvernul României și în Consiliul Local? Aceștia au multe motive să fie deranjați de un monument românesc masiv pe un deal deasupra Clujului. Această inițiativă vine și în contextul în care în ultimii ani, mai multe monumente românești din Transilvania au fost înlăturate din spațiul public sau se dorește distrugerea sau scoaterea lor din evidență. Amintim aici de: înlăturarea statuii lui Mihai Viteazul din Oradea, de intenția îndepărtării crucilor soldaților români de la Valea Uzului, de mutarea statuii lui Avram Iancu din piața publică din Turda sau de închiderea Statuii lui Mihai Eminescu din Oradea în spatele unor placaje de lemn. Așadar nu avem de-a face cu un caz izolat de anti-românism, ci cu un punct dintr-un plan de ștergere cu buretele a istoriei noastre naționale.

Comunitatea Identitară îi încurajează pe toții Românii și pe toți clujenii să se opună și să-și arate nemulțumirea fața de intenția autorităților corupte de a înlătura un simbol a Clujului și a batjocori memoria martirilor români. Fiecare dintre noi poate să scrie primăriei pe adresa cabinet@primariaclujnapoca.ro exprimându-și nemulțumirea. În Cluj-Napoca antiromânismul nu trebuie tolerat, ci smuls de la rădăcină!

 

Biroul de presă al Comunității Identitare

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara