Home / Actiuni / Deportații din Banat comemorați de naționaliști

Deportații din Banat comemorați de naționaliști

Peste 44.000 de persoane din Banat din peste 250 de localități au fost ridicate din căminele lor în miez de noapte și strămutate cu forța în câmpia Bărăganului, majoritatea români bănățeni și Basarabeni refugiați, însă, printre ei s-au numărat și etnici germani, sârbi, bulgari și aromâni.

Această acțiune de deportare s-a petrecut pe fondul tensiunilor dintre URSS și Iugoslavia de atunci. Inclusiv copii, femei gravide, bolnavi și bătrâni au fost îmbarcați ca niște vite în vagoane de marfă și, după un drum de două săptămâni, au fost coborâți în Bărăgan, în pustietate, în lanul de grâu. Li s-a ordonat să-și ridice case, neavând la dispoziție nimic altceva decât ce au apucat să-și ia în noaptea îmbarcării.

În 1956 le-a fost permis să se reîntoarcă în zonele natale, însă casele le-au fost confiscate, rămânând fără domiciliu.

Ne amintim de cei care și-au pierdut viața în urma acestor cumplite acțiuni întreprinse de ideologia criminală. În memoria lor, am depus o coroană la monumentul din Parcul Justiției, ridicat de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan din Timișoara, împreună cu camarazii noștri de la Cetatea Neamului și Neamunit România.

#RusaliileNegre #CetateaNeamului #Neamunit #ComunitateaIdentitaraRomania #Timisoara

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara