Home / Actiuni / Lumânări pentru victimele evenimentelor din decembrie 1989

Lumânări pentru victimele evenimentelor din decembrie 1989

Comunitatea Identitara Iași: Ne-am reunit pe 14 decembrie, am aprins lumânări pentru a lumina calea victimelor evenimentelor din decembrie 1989. Un fapt ceva mai puțin știut este faptul că pe 14 decembrie 1989 a fost dejucată una din scânteile care doreau căderea regimului comunist. Ulterior au urmat tragicele evenimente de la Timișoara, pentru ca apoi să se împrăștie în București și toată țara!

Totul a început de la un grup de ingineri ieşeni de la Centrul de cercetare ştiintifică şi inginerie tehnologică (CCSITUMP), Combinatul CUG, Nicolina si Metalurgica, care au pregătit acțiunea împotriva regimului Ceauşescu încă din toamna anului 1989. A pornit de la un grup de opt oameni, conduşi de economistul Ştefan Prutianu și Casian Spiridon – proiectant la la acelasi Centru de cercetare si membru al Uniunii Scriitorilor, împreună cu inginerul Georgel Moraru, muncitorul Titi Iacob şi inginerii Petrică Duşa si Ionel Săcăleanu. La jumătatea lunii noiembrie 1989 mişcarea iniţiată de grupul de ingineri ieşeni capătă un nume: Frontul Popular Român.Numărul celor care ar fi aderat la această mişcare ar fi fost între 500-3000 de membri.

Prima acţiune a grupului are loc în noaptea de 13-14 decembrie, ora 3.00. La principalele puncte din oraş sunt împrăştiate manifeste prin care ieşenii erau chemaţi la miting. „Participaţi la demonstratia din Piata Unirii, la 14 XII, ora 16″, scria pe manifeste. Printre cei care le-au răspândit se aflau Emilian Stoica, inginer constructor, maistrul Fodor Petru, economistul Vasile Ilaşcu, inginerul Mihai Sfidineac şi Vasile Stoica, fratele lui Emilian Stoica. Manifestele fuseseră tipărite cu ajutorul unor matriţe artizanale, confecţionate din folie de plastic si din gume de şters.

Grupul plănuise organizarea a trei manifestaţii, în zilele de sâmbătă, 16, 23 si 30 decembrie 1989. Planul se schimbă însă şi la 2 decembrie oamenii de legătură sunt anunţati că mitingul va avea loc la 14 decembrie, într-o joi, când existau şanse să participe mai mulţi oameni decât dacă acesta ar fi avut loc într-o zi de sâmbătă.

Numai că mitingul n-a mai avut loc tocmai pentru că Miliţia şi Securitatea au intervenit, desfăşurând un dispozitiv impresionant. Şapte maşini de pompieri au înconjurat Piaţa Unirii, iar staţia de tramvai din zonă a fost desfiinţată. Conspiratorii au dat ocol pieţei de mai multe ori, dar nu au putut întreprinde nimic. Câteva ceasuri mai târziu, mitingul, care nici nu începuse, nu mai exista.

Eroii nu mor niciodată!

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara