Pentru Unitate Națională de Ziua Unirii Principatelor Române
Pe data de 24 ianuarie 2022, membrii Comunității Identitare Mureș au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române la Târgu-Mureș.
Deși a fost pregătit un buchet de flori ce s-a dorit să fie depus la bustul lui Alexandru Ioan Cuza aflat în curtea Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, acolo accesul a ne-fost condiționat de prezentarea „certificatului verde”, pe motiv că bustul se află în interiorul unei instituții publice (chiar dacă bustul se află în curte, în aer liber și se putea intra acolo direct pe o poartă laterală, iar apropierea fizică putea fi evitată cu orice persoană din interiorul curții…). Am refuzat această condiționare din solidaritate de grup și din dispreț pentru folosirea acestui „certificat vede” pe care îl considerăm disciminatoriu, segregaționist și inutil! Astfel, s-a mers la statuia ecvestră a lui Avram Iancu din centrul Târgu-Mureșului, unde a fost depus buchetul de flori și am desfășurat un bener inscripționat cu textul „Pentru Unitate Națională”, amintindu-ne că la adunările revoluționare conduse de Avram Iancu în anul 1848 se striga „Noi vrem să ne unim cu Țara!”. Astfel s-a realizat simbolic un arc peste timp și legătura cu semnificația zilei sărbătorite.
A fost singurul gest făcut în spațiul public, din inițitivă liberă, din acea zi, din centrul Târgu-Mureșului.
Apelul la unitate națională este unul simbolic. Unirea Principatelor Române a fost primul pas spre îndeplinirea visului cel mare, cel de unire a tuturor românilor într-un singur stat, îndeplinit în mare parte pe 1 decembrie 1918 și recunoscut juridic internațional pe 4 iunie 1920.
Trebuie să învățăm din istorie pentru a repeta lucrurile bune și a nu-i repeta momentele de slăbiciune. Un exemplu elocvent este însuși cel al „domnitorului unirii”, românul Alexandru Ioan Cuza care, după dubla alegere din 24 ianuarie 1859 și seria de reforme pe care le-a implementat cei câțiva ani ce au urmat, a fost înlăturat de la conducerea României de către o „mostruoasă coaliție” a unor politicieni, de asemenea români, în anul 1866, apoi înlocuit cu un principe străin, cel care urma să devină regele Carol I. S-a invocat nevoia de a fi cineva care să asigure un echiliblu în politica românească, pe lângă cel continuitate a recunoașterii internaționale a unirii. Dar este o dovadă că unitatea națională nu era suficient de puternică atunci, în special la nivel politic, orgoliile personale și de grup restâns amenințând însăși unitatea statului.
Unitatea națională românească trebuie cultivată în continuare, an de an, zilnic, chiar la mai bine de 160 de ani de la Unirea Principatelor, căci și atunci și mai târziu s-a demonstrat în istorie că „Unirea face puterea!”. Comunitatea Identitară vrea să fie un exemplu de comuniune umană în spirit naționalist românesc, ca asemenea greșeli să nu se mai repete nici în grup restrâns, nici la nivel național, prin viitoarea elită națională pe care dorim să o creem dintre membrii Comunității. Ne referim, în special, la unitatea națională concentrată în jurul proiectelor mari de țară, spirituale și materiale, făcute în spiritul sloganului „Noi prin noi!” al „Societății Carpații” (din care făcea parte și Mihai Eminescu și care avea în planul de atunci recrearea „Daciei Mari”), în spiritul Articolului I din actuala Constituție a României, de întărire a Statului național, suveran, independent, unitar și indivizibil Român și jurământului de la Articolul 82: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român…”. Așa să ne ajute Dumnezeu!