Home / BLOG / SuperBonus de cultură: Decembrie 1989 (super-documentare VIDEO și clipuri muzicale). LIBERTATE sau SECURITATE?

SuperBonus de cultură: Decembrie 1989 (super-documentare VIDEO și clipuri muzicale). LIBERTATE sau SECURITATE?

SuperBonus de cultură: Decembrie 1989 (super-documentare VIDEO și clipuri muzicale). LIBERTATE sau SECURITATE?

Indiferent cum unii ar denumi evenimentele din Decembrie 1989 („revoluție”, „revoltă populară” , „lovitură de stat”, etc), ele au însemnat un punct de cotitură în istoria României. Consecințele de atunci au influențat fiecare generație până azi, indiferent de vârstă, inclusiv generațiile născute după anii 2000.

Pentru idealul LIBERTĂȚII, în 1989 au existat oameni (în general tineri) care au avut curaj, au protestat, au suferit, au suportat torturi sau au murit…

Fără jertfa lor, de multe dintre lucrurile de care ne bucurăm azi nu am fi avut parte. Pe acești oameni care suferit sau au murit pentru idealul libertății îi numim „Eroi din `89”. 

 

Din păcate, atunci au existat și alte pierderi, pe lângă viețile omenești: a fost pierdută acea „securitate” pe care regimul comunist o crea (locuri de muncă asigurate după terminarea studiilor școlare dar cu repartizare în țară, posibilitatea de a primi locuință din partea statului celor ce își întemeiau o familie, un program de muncă și de viață relativ previzibil, dar greu din punct de vedere al condițiilor materiale în care majoritatea populației trebuia să trăiască. Era ca securitatea pe care o oferă o colivie unei păsări aflate la cheremul stăpânului – care, în cazul comunismului din România crease și poliția politică numită „Securitatea” pentru a preveni orice „evadare din cușcă” ). Dar s-a câștigat libertatea și, o dată cu aceasta, posibilități mult mai mari de dezvoltare personală într-o societate ce oferea mai multe oportunități dar, automat, și mai multe „pericole” de a pierde rapid statutul social și financiar. 

Din păcate, au existat și profitori imorali ai acelor jertfe umane și evenimente, atât la nivel social cât și la nivel de conducere politică… Iar azi există și persoane nostalgice care regretă că acea perioadă și acel regim a dispărut. Unii regretă și comparând calitatea noii conduceri a țării ce a succedat celei vechi și pentru faptul că a distrus sau înstrăinat lucruri ce erau bune în țară înainte de 1989 (parte din industrie, educație, resurse strategice, siguranță socială) deterinând sărăcirea unor categorii importante de populație și o masivă emigrație economică a românilor în străinătate.  Mulți regretă pentru că noii conducători care s-au succedat după fiecare alegri, în general, au dezamăgit.

Astfel, privind retrospectiv, se pune o întrebare valabilă și azi: „Tu ce ai alege între LIBERTATE și SECURITATE?”

Tineri, generația noastră trebuie să își formeze o imagine asupra acelei perioade, cum influențează ea prezentul societății românești și situația fiecăruia dintre noi!  Măcar pentru cultura noastră generală și conștiința națională. Măcar pentru a învăța ceva din trecut, a lua experiențele lui bune și a nu-i repeta greșelile.

Inițiativa „SuperBonus de cultură” oferă o consistentă informație despre subiectul „Decembrie 1989” prin concentrarea, pe o sigură pagină, a unui super-documentar video serial cu 17 episoade, realizat de Televiziunea Română, sub numele „1989 – Decembrie Roșu”.

Vizonarea lui ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în acel an, din mărturiile unor persoane ce au trăit pe viu acele evenimente extrem de complexe. Adevărul absolut de atunci nu este cunoscut nici astăzi, dar o poartă mai largă spre aflarea lui ni se deschide. Mai multe informații putem apoi căuta și singuri Poate generația noastră va găsi și va face din România țara visată de cei ce au luptat pentru libertate în Decembrie 1989.

 

Extra: documentarul introductiv „1989 – Un timp sărit din calendar”.

Super-extra: videoclipuri muzicale dedicate evenimentelor din 1989.

 

Inițiativa „SuperBonus de cultură” va continua în viitor să ofere informații consistente și despre alte subiecte de interes pentru completarea culturii generale, dezvoltării personale sau profesionale și a conștiinței naționale.

Abonează-te la notificările acestui site accesând butonul clopoțel și vei fi înștiințat de fiecare dată când vor fi postate viitoarele „SuperBonusuri de cultură”!

Distribuie! Dacă apreciezi că și alțe persoane merită să vizioneze aceste documentare, preia și postează linkul articolului pe paginile tale de pe rețelele de socializare, trimite-le direct linkul sau descarcă, printează și distribuie colegilor, prietenilor, cunoscuților, străinilor anunțul  „SuperBonus de cultură” atașat AICI.

Contribuie la inițiativa „SuperBonus de cultură”! Dacă ai propuneri cu alte teme pe care le consideri de interes  pentru cultura generală, dezvoltarea personală sau profesională și conștiința națională a actualelor generații, dacă deții documente inedite, ai arhivă foto-video sau ai documentare video favorite,  scrie-ne sugestia printr-un email la adresa info@comunitateaidentitara.com  și o vom analiza propunerea ta

VEȘNICĂ RECUNOȘTINȚĂ!

Documentar introductiv: 1989. Un timp sărit din calendar

Cronologia evenimentelor din Decembrie 1989

1989 – Decembrie roşu: episodul 1

1989 – Decembrie roşu: episodul 2 – Cum a început Revoluţia la Iaşi

1989 – Decembrie roşu: episodul 3 – mărturii ale participanţilor la Revoluţia din Timişoara

1989 – Decembrie roşu: episodul 4: Revoluţia a început la Timişoara

1989 – Decembrie roşu: episodul 5 – Timişoara, 18-20 decembrie 1989

1989 – Decembrie roşu: episodul 6 – Revoluţia la Cluj

1989 – Decembrie roşu: episodul 7 – Balconul Operei de la Timişoara

1989 – Decembrie roşu: episodul 8

1989 – Decembrie roşu: episodul 9

1989 – Decembrie roşu: episodul 10

1989 – Decembrie roşu: episodul 11

1989 – Decembrie roşu: episodul 12

1989 – Decembrie roşu: episodul 13

1989 – Decembrie roşu: episodul 14

1989 – Decembrie roşu: episodul 15

1989 – Decembrie roşu: episodul 16

1989 – Decembrie roşu: Revoluția în București – episodul 17

 

Videoclipuri muzicale inspirate sau dedicate evenimentelor din Decembrie 1989

 

Valeriu Sterian –  Nopți (Vino, Doamne!)

Valeriu Sterian – Exercițiu

 

Pro Musica – Timișoara

 

Cargo – 1989

 

Vasile Șeicaru – Vineri 22

 

Doru Caplescu – 22

 

Roșu și Negru – Crăciun însângerat

 

Cristian Pațurcă – La aniversară

Cristian Pațurcă – Imnul golanilor

Cristian Pațurcă – Golan post-mortem

Cristian Pațurcă – Nu plecăm acasă

 

Locatarii – Cimitirul Eroilor

 

Phoenix – Timișoara

Phoenix – Jocul

 

Krypton – Lanțurile

 

Cabron feat. Deliric – Țara arde

 

Tudor Gheorghe – Primește-i Doamne-n casa Ta! (Rugă la Timișoara)

Tudor Gheorghe – Pune, tată, steag la poartă… (dedicată martirilor din București)

Tudor Gheorghe – Degeaba (cântecul)

Tudor Gheorghe: Degeaba 30 (concert integral)

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara