În ajunul zilei de 27 Martie 2023, la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, în seara zilei de 26 Martie, Comunitatea Identitară România a sărbătorit acest eveniment la Cluj-Napoca, la statuia marelui voievod, Mihai Viteazul. Membrii asociației au afișat un banner cu mesajul: „Un adevăr este etern! Basarabia Pământ Românesc!”, afirmând clar o realitate, aceea că teritoriul dintre Prut și Nistru a fost, este și va fi mereu pământ românesc.
Au fost rostite discursuri de către Codrin Goia, liderul Comunității Identitare și de către camaradul Nicolae Marchiș. În cuvântările acestora a fost afirmată dorința sinceră a naționaliștilor români de refacere a României Mari, primul pas spre acest obiectiv fiind unirea României cu Republica Moldova. S-a vorbit și despre ocuparea Basarabiei de Rusia în 1812, iar apoi în 1940 și 1944, precum și despre masacrele anti-românești ce au avut loc acolo, despre deportările în Siberia, despre deznaționalizarea românilor basarabeni, despre exterminarea elitelor spirituale și culturale. Apoi a fost inventat poporul moldovenesc, iar limba română numită limba moldovenească, ducând la o criză identitară în provincie. A fost condamnată opoziția față de unire a politicienilor de la București și Chișinău, precum și a marilor puteri (Rusia, SUA, UE NATO) care nu vor să vadă o Românie Mare și puternică, preferând două state mai mici și mai slabe, mult mai ușor de controlat. Dar în ciuda ignoranței, xenofiliei și lipsei de patriotism a politicienilor, numărul unioniștilor din Basarabia este în continuă creștere, iar Unirea României cu Republica Moldova rămâne doar o chestiune de timp. Tot mai mulți tineri basarabeni își redescoperă identitatea națională și doresc unirea celor două state românești, așadar viitorul poate fi doar unionist.
Acum 105 ani, pe data de 27 Martie 1918, după mai bine de un secol de ocupație rusească, Basarabia s-a unit cu România. În haosul produs în Imperiul Rus, datorită revoluției bolșevice, în teritoriul dintre Prut, Nistru și Marea Neagră, se proclama Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, care în scurt timp își proclamă independența față de Rusia bolșevică. În contextul în care ordinea și securitatea noului stat românesc apărut era amenințată de bande bolșevice și se dorea anexarea acestuia la Rusia Sovietică, Sfatul Țării (consiliul legislativ al Basarabiei) cere intervenția armatei române. Cu ajutorul României, a fost restabilită ordinea și amenințarea de la est înlăturată. Astfel istoria și destinul nostru național și-au urmat cursul firesc, Sfatul Țării votând unirea provinciei cu România. Basarabia a fost anexată de URSS în 1940, apoi din nou în 1944, acum fiind împărțită între Republica Moldova (aproximativ 2 treimi) și Ucraina (care a moștenit ocupația rusească și deține parțile de nord și de sud a acestui vechi teritoriu românesc), iar orașul Tighina și satele din jur se află sub ocupația Transnistriei, un stat satelit al Rusiei, nerecunoscut de nimeni pe plan internațional. Cu toate acestea, pentru noi, reunificarea României cu Basarabia rămâne un ideal sfânt la care nu vom renunța niciodată și pentru a cărui realizare vom lupta mereu!
Citește și:
Proiectul Badea Cârțan – Donație de carte în Basarabia
Unirea Basarabiei cu România sărbătorită de filialele Comunității Identitare
Comunitatea Identitară Mureș a sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România