Home / Actiuni / Unirea Basarabiei cu România sărbătorită de filialele Comunității Identitare

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită de filialele Comunității Identitare

În data de 27 Martie 2022, filialele Comunității Identitare au sărbătorit Unirea Basarabiei cu România. Acum 104 ani, pe data de 27 Martie 1918, după mai bine de un secol de ocupație rusească, Basarabia s-a unit cu România. În haosul produs în Imperiul Rus, datorită revoluției bolșevice, în teritoriul dintre Prut, Nistru Și Marea Neagră, se proclama Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, care în scurt timp își proclamă independența față de Rusia bolșevică. În contextul în care ordinea și securitatea noului stat românesc apărut era amenințată de bande bolșevice și se dorea anexarea acestuia la Rusia Sovietică, Sfatul Țării (consiliul legislativ al Basarabiei) cere intervenția armatei române. Cu ajutorul României, a fost restabilită ordinea și amenințarea de la est înlăturată. Astfel istoria și destinul nostru național și-au urmat cursul firesc, Sfatul Țării votând unirea provinciei cu România. Basarabia a fost anexată de URSS în 1940, apoi din nou în 1944, acum fiind împărțită între Republica Moldova (aproximativ 2 treimi) și Ucraina (care a moștenit ocupația rusească și deține parțile de nord și de sud a acestui vechi teritoriu românesc), iar orașul Tighina și satele din jur se află sub ocupația Transnistriei, un stat satelit al Rusiei, nerecunoscut de nimeni pe plan internațional. Cu toate acestea, pentru noi, reunificarea României cu Basarabia rămâne un ideal sfânt la care nu vom renunța niciodată și pentru a cărui realizare vom lupta mereu!

La Cluj-Napoca, tinerii tradiționaliști au realizat o pictură murală cu harta României Mari, cum a arătat țara nostră între 1918 și 1940, cuprinzând toată Basarabia. Iar alături a fost scris mesajul: „Același popor, același tricolor”, amintind că românii de pe ambele maluri ale Prutului au același sânge, aceeași limbă, aceeași cultură, aceleași tradiții și aceeași identitate. Respingem teoria stalinistă falsă a moldovenismului, o invenție a Moscovei, făcută cu scopul de a îi manipula pe frații noștri din Republica Moldova, ca ei nu sunt români, ci un popor diferit, așa zisul „popor moldovenesc”. Această teorie pseudo-istorică e paralelă cu realitatea și cu cercetarea științifică în domeniul istoric, etnografic și lingvistic, fiind făcută în scop politic, cu intenția clară de a ne dezbina ca neam. Însă în Basarabia, tot mai mulți tineri se trezesc și devin conștienți de adevărata lor identitate românească și susțin Unirea! Acest lucru ne dă speranță că viitorul Republicii Moldova nu poate fi decât reîntregirea cu Țara Mamă.

Camarazii din Comunitatea Identitară Iași au afișat un banner cu textul “Două țări același neam” la monumentul eroilor din cimitirul Eternitatea cu ocazia comemorării a 104 ani de la evenimentul Unirii Basarabiei cu România. Subliniem importanța pe care orașul Iași a avut-o la acea perioadă, deoarece a fost supranumit și „Capitala de război a Românei”. Din această cauză a fost ales și acest monument, ridicat în cinstea celor ce au luptat între anii 1916-1918. „Capitală politică în vremuri de război, Iașiul a avut un rol important în procesul de unire desfășurat în anul 1918. De la Iași, autoritățile românești au coordonat procesul unionist și au asigurat reușita mișcărilor naționale din provinciile nou alipite. Contemporanii nu au putut să nu remarce că veche reședință a domnilor Moldovei se transformase astfel în „leagănul Unirii”.”

La Târgu-Mureș, membrii Comunității Identitare s-au îngrijit de pomenirea numelui membrilor Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918 în cadrul unui parastas de obște făcut într-o catedrală din municipiu, apoi au desfășurat o campanie de informare asupra semnificației zilei de 27 Martie prin distribuirea a sute de pliante cu textul „Actului Unirii” alături de alte date istorice despre Basarabia, iar o delegație de membri s-a adunat la bustul poetului basarabean și militantului unionist Grigore Vieru, din oraș. La bustul poetului au fost depuse flori, s-au afișat câteva bannere cu mesaje unioniste și, în loc de discursuri, au fost recitite câteva poezii cu temă națională din opera îndrăgitului luptător pentru reunirea Basarabiei cu România.

În București, membri filialei locale a Comunității Identitare au sărbătorit acest eveniment important la Biserica maramureșeană din cartierul Titan, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. A fost afișat un banner cu mesajul „Basarabia e România” și data de 27 Martie 1918, o zi sfântă din istoria noastră națională, o zi când pentru România s-a făcut dreptate. În anul 1918, Basarabia a fost prima provincie ce s-a unit cu Patria Mamă, urmând Bucovina pe 28 Noiembrie și Transilvania, împreună cu Banatul, Crișana și Maramureșul pe 1 Decembrie, astfel luând naștere România Mare.

Camarazii Comunității Identitare din Alba-Iulia au desfășurat un banner cu mesajul: „Pentru Basarabia, Neamul va învia”, exprimând dorința intensă și firească a neamului românesc de a trăi din nou gloria zilei de 27.03.1918, iar România și Republica Moldova să fie din nou un singur stat. Mesajul a fost afișat în fața Catedralei Încoronării din Alba-Iulia, un monument devenit un simbol al unității naționale. Aici, la 15 Octombrie 1922, a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.

 

Distribuie

Check Also

Tinerii Naționaliști în Apărarea Memoriei: Restaurarea Monumentului Eroilor din Moreni

Monumentul înainte de restaurare  Pe 30 august, tinerii naționaliști din capitală, membri ai Comunității Identitare …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara