Home / Actiuni / Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Cluj

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Cluj

Pe data de 27 Martie 2024 s-au împlinit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă. Tinerii tradiționaliști de la Comunitatea Identitară au marcat acest moment pentru al treilea an consecutiv. Evenimentul a fost sărbătorit în Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, la statuia marelui voievod, sub care au fost unificate pentru prima dată cele trei principate române: Moldova, Ardealul și Țara Românească, în anul 1600.

Militanții naționaliști au realizat un steag pictat, cu harta României Mari vopsită în tricolor, care a fost fluturat în timpul manifestației. A fost afișat și un banner cu mesajul unionist: „Un adevăr este etern: Basarabia Pământ Românesc!”. Aceștia au depus o coroană de flori cu mesajul „România Mare în Vechile Hotare” la baza monumentului lui Mihai Viteazul și au fost intonate cântece naționaliste.

Codrin Goia, liderul Comunității Identitare, a vorbit în discursul sau despre importanța luptei pentru Unirea Republicii Moldova cu România, dar și a teritoriilor românești aflate sub ocupație ucraineană, care au făcut parte din Regatul României: Bugeacul (sudul Basarabiei), Nordul Bucovinei, Ținutul Hotin (nordul Basarabiei), Ținutul Herța și Insula Șerpilor. Indiferent de opoziția venită din partea Rusiei, a Uniunii Europene, a politicienilor corupți de la București și Chișinău, Unirea celor două state românești rămâne un ideal la care nu trebuie să renunțăm niciodată și care este destinul nostru național. Sentimentul unionist e în continuă creștere în Republica Moldova, mai ales în rândul tineretului, iar viitorul nu poate fi decât pro-românesc.

Acum 106 ani, pe data de 27 Martie 1918, după mai bine de un secol de ocupație rusească, Basarabia s-a unit cu România. În haosul produs în Imperiul Rus, datorită revoluției bolșevice, în teritoriul dintre Prut, Nistru și Marea Neagră, se proclama Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, care în scurt timp își proclamă independența față de Rusia bolșevică.

În contextul în care ordinea și securitatea noului stat românesc apărut era amenințată de bande bolșevice și se dorea anexarea acestuia la Rusia Sovietică, Sfatul Țării (consiliul legislativ al Basarabiei), condus de Ion Inculeț, cere intervenția armatei române. Cu ajutorul României, a fost restabilită ordinea și amenințarea de la est înlăturată. Astfel istoria și destinul nostru național și-au urmat cursul firesc, Sfatul Țării votând unirea provinciei cu România.

Basarabia a fost anexată de URSS în 1940, apoi din nou în 1944, acum fiind împărțită între Republica Moldova (aproximativ 2 treimi) și Ucraina (care a moștenit ocupația rusească și deține părțile de nord și de sud a acestui vechi teritoriu românesc), iar orașul Tighina și satele din jur se află sub ocupația Transnistriei, un stat satelit al Rusiei, nerecunoscut de nimeni pe plan internațional. Cu toate acestea, pentru noi, reunificarea României cu Basarabia rămâne un ideal sfânt la care nu vom renunța niciodată și pentru a cărui realizare vom lupta mereu!

Toți cei ce vor să participe și să ajute la organizarea unor acțiuni unioniste pe viitor să ne contacteze la info@comunitateaidentitară.com și să vină alături de noi! Împreună suntem mai puternici și putem face mai multe!

Citește și: 

Un adevăr este etern: Basarabia Pământ Românesc

Proiectul Badea Cârțan – Donație de carte în Basarabia

Proiectul Badea Cârțan continuă:o nouă donație de cărți în Basarabia

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită de filialele Comunității Identitare

Comunitatea Identitară Mureș a sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România

Distribuie

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara