Home / Actiuni / Ziua Națională a Costumului Tradițional a fost sărbătorită în județul Mureș

Ziua Națională a Costumului Tradițional a fost sărbătorită în județul Mureș

Ziua Națională a Costumului Tradițional a fost sărbătorită în județul Mureș

 

Ziua Națională a Costumului Tradițional din România a fost sărbătorită simultan în mai multe localități din județul Mureș la inițiativa membrilor Asociației Comunitatea Identitară – filiala Mureș, a asociațiilor partenere – Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Mureș, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” filiala Mureș și Asociațiunea ASTRA Sâncraiu de Mureș, cu bunăvoința preoților unor parohii mureșene și cu participarea plină de bucurie a enoriașilor localnici.

Ziua Națională a Costumului Tradițional din România a fost fixată prin Legea 102 din 2015 a se marca anual în a doua Duminică din luna Mai. În anul 2024 aceasta a coincis cu  Duminica din data de 12 mai.  Evenimentele voluntare de sărbătorire a acestei  zile s-au desfășurat, simultan, pentru a cincea ediție în municipiul Târgu-Mureș și, în premieră, în  localitățile Nazna și Sâncrai.

 

La Târgu-Mureș, Ziua Costumului Tradițional a coincis cu un eveniment deosebit:  slujba de sfințire a uneia dintre cele mai importante catedrale din municipiu, catedrala cu hramul “Buna Vestire” din centrul Târgu-Mureșului, mai cunoscută de mureșeni cu denumirea „Catedrala Mică”. Slujba a fost oficiată de trei înalți ierarhi alături de preoții locali. La încurajarea  preoților catedralei prin cuvântări dar și a membrilor Comunității Identitare care au pregătit un afiș-anunț, un număr mare dintre enoriașii participanți la sfintele slujbe, de toate vârstele, au fost prezenți îmbrăcați în frumoase costume naționale. Membrii Comunității Identitare i-au felicitat personal pe majoritatea dintre aceștia.

În localitatea Nazna, enoriașii s-au adunat la Sfânta Liturghie slujită la biserica ortodoxă de părintele Teodor Fărcaș. După Liturghie, participanții îmbrăcați în elemente vestimentare tradiționale au realizat împreună mai multe fotografii de grup.

După același model ca în locatitățile mureșene precedente, în localitatea Sâncrai participanții s-au adunat la Sfânta Liturghie slujită la biserica ortodoxă de cuvioșii părinți Timoce Ionuț și Caraș Ștefan. După Liturghie, aceștia au realizat împreună o memorabilă fotografie de grup.

Transmitem alese mulțumiri tuturor susținătorilor ce au ajutat la reușita acestor evenimente: asociații partenere, preoți – păstori de parohii, enoriași. Sperăm ca acest exemplu să fie preluat în anii următori de cât mai multe comunități locale.

Costumul tradiţional (zis şi “port popular” sau „naţional”) este unul dintre principalele elemente identitare ale unei naţiuni, alături de limbă, drapel şi moştenirea strămoşească! Între ele, costumul popular românesc e o adevărată operă de artă, un tezaur cultural în întregimea lui, nu doar “ia” femeiască (sau “cămeşa” bărbătească, singulară) care, de câțiva ani, s-a obișnuit să se sărbătorească special pe 24 iunie – „Ziua Universală Iei”, la sărbătoarea populară Sânzienele/Drăgaica și sărbătoarea religioasă „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”!

Deși putem omagia costumul național de fiecare dată când îl îmbrăcăm, din păcate, ziua special fixată prin lege pentru sărbătorirea lui națională e încă puţin cunoscută şi puţin popularizată… Dar legea încurajează și inițiativele voluntare, nu doar pe ale autorităților publice!

Astfel, Asociația Comunitatea Identitară – România va promova existența acestei zile identitare de sărbătoare până când  aceastea vor intra în conștiința publică. Vino cu noi și contribuie și tu la perpetuarea simbolurilor identității românești!

 

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara