Home / Actiuni / 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, Comunitatea Identitară prezentă la Țebea

150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, Comunitatea Identitară prezentă la Țebea

Pe 10 Septembrie 2022, s-au împlinit 150 de ani de la trecerea la Domnul a marelui erou național Avram Iancu. Așa cum e tradiția, acesta a fost comemorat și în acest an în cea mai apropiată duminică de data morții sale, în cadrul festivalului de la Țebea, localitate unde este îngropat la poalele Gorunului lui Horea, în locul cunoscut drept Panteonul Moților. O delegație a Asociației Comunitatea Identitară România a fost prezentă pe 11 Septembrie la mormântul Crăișorului Munților, unde a depus o coroană de flori.

Sub Gorunul lui Horea, locul unde la 1784  Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală

Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției Române din Ardeal de la 1848-1849. Atunci când încercările de a ajunge la o înțelegere diplomatică cu revoluționarii unguri au eșuat și aceștia nu concepeau să renunțe la anexarea Transilvaniei la Ungaria, nici să recunoască drepturile românilor pe propriul pământ, ba chiar s-au dedat la numeroase masacre contra populației civile românești, Avram Iancu a luat atitudine și i-a organizat pe moți după modelul legiunilor romane. Astfel, a început rezistența armată și lupta pentru libertatea și demnitatea românilor transilvăneni. A reușit să transforme Munții Apuseni într-o fortăreață impenetrabilă pentru trupele inamice, iar obținerea unor victorii în bătăliile grele din acel război a contribuit semnificativ la înfrângerea revoluției maghiare în august 1849.

La doar 24 de ani, Avram Iancu a condus o armată, a demonstrat că a fost un lider carismatic și un bun strateg. Chiar dacă armata revoluționară română a ajutat Imperiul Habsburgic să învingă revoluția maghiară, împăratul austriac Franz Joseph nu a recunoscut drepturile românilor în Transilvania, iar în 1867 a implementat regimul dualist austro-ungar, dând guvernului maghiar de la Budapesta control asupra celei mai mari părți din teritoriile din imperiu locuite de români. În ultimele decenii ale vieții sale, Avram Iancu, a intrat într-o depresie datorită înfrângerii suferite nu pe plan militar, ci politic, de către români. A fost persecutat de autorități și de multe ori mergea din sat în sat cântând la fluier. În acea vreme a apărut un zvon într-un ziar din Budapesta că ar fi înnebunit, o minciună ce persistă și astăzi, din păcate, în o parte din istoriografia românească. Acesta moare în satul Baia de Criș pe 10 septembrie 1872, pe prispa unei case. A fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie în cadrul unei ceremonii funerare spectaculoase la care au participat mii de oameni.

Crăișorul Munților, prin sacrificiul și lupta sa, a devenit un simbol al luptei pentru libertate a românilor și unul din cei mai mari eroi naționali ai neamului nostru. Nu îl vom uita niciodată și îi păstrăm vie memoria! Tinerii naționaliști de la Comunitatea Identitară au ținut să-și arate respectul față de cel ce s-a jertfit pentru un Ardeal românesc și liber. Aceștia au afișat un banner, la mormântul acestui erou, cu mesajul: „Punem pumnul în pieptul furtuni” inspirat din vorbele lui Avram Iancu: „Sau punem pumnul în pieptul furtunii, sau pierim”, un citat profund ce ne învață că, pentru a supraviețui, trebuie să luptăm pentru ce e al nostru indiferent dacă forțele dușmanilor sunt mai numeroase și mai puternice din punct de vedere material în acel moment.

Citește și: 

Avram Iancu trece în eternitate (10 Septembrie 1872)

Avram Iancu suntem toți! Comunitatea Identitară prezentă la Turda pentru apărarea statuii lui Avram Iancu

Distribuie

Check Also

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Cluj

Pe data de 27 Martie 2024 s-au împlinit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara