Home / Actiuni / Baba Novac cinstit cu torțe la Cluj-Napoca

Baba Novac cinstit cu torțe la Cluj-Napoca

În data de 5 Februarie 2023, militanții Comunității Identitare din Cluj-Napoca i-au adus un omagiu eroului național Baba Novac, împreună cu mai mulți naționaliști din oraș ce au fost alături de noi cu această ocazie. Căpitanul lui Mihai Viteazul a fost comemorat de către clujeni cu torțe și candele la 422 de ani de la moartea sa. Baba Novac a fost unul din cei mai loiali comandanți militari ai lui Mihai Viteazul, fiindu-i alături în cele mai grele bătălii contra Imperiului Otoman și în lupta pentru unificarea celor trei principate românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. În 1601 aflat în solie, este arestat de autoritățile ungurești din Cluj și ucis în chinuri groaznice prin ardere pe rug.

La manifestare au vorbit camaradul Nicolae Marchiș și liderul Comunității Identitare, Codrin Goia. În cuvântările rostite în fața statuii lui Baba Novac, a fost elogiată personalitatea acestuia ca haiduc, luptător de gherilă anti-otoman, lider militar, erou național și european. Totodată a fost condamnată decizia Primăriei Cluj-Napoca de a modifica inscripția veche de pe statuie care spunea: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”. Asta după ce inscripția a fost vandalizată în anul 2013, iar autoritățile nu i-au prins pe vinovați, dar au și lăsat statuia batjocorită ani la rând. Nici nu putem scoate situația aceasta din contextul unui război dus împotriva monumentelor românești, a distrugerii, modificării, reamplasării sau batjocorii unor simboluri care ne reprezintă pentru face pe plac adepților antiromânismului.

Tot cu ocazia comemorării lui Baba Novac, tinerii tradiționaliști din Comunitatea Identitară au realizat o pictură murală cu chipul haiducului, onorând și în felul acesta memoria unui mare om ce a luptat și a murit ca un martir pentru neamul românesc și pentru creștinism. Nu vom permite ca istoria să ne fie falsificată și strămoșii noștri batjocoriți, atât timp cât păstrăm memoria lor vie din generație în generație!

Baba Novac s-a născut în 1520 în satul Poreč din Serbia, dintr-o mamă româncă din familia Basarabilor (familie domnească din Țara Românească ce a dat atâția mari voievozi) și dintr-un tată sârb, pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei. A urmat școala la Mănăstirea din Poreč. Vorbea română, sârbă, greacă și slavonă veche, iar de mic copil a învăţat cum să mânuiască sabia în luptă pentru a-şi apăra credinţa ortodoxă în faţa invadatorilor otomani. Impozant ca statură, cu o forţă fizică ieşită din comun, luptând cu arma în mână pe câmpul de luptă și la bătrânețe, Baba Novac a intrat de tânăr în cetele de haiduci din Balcani pentru a fugi de sărăcie, după cum îl portretizează baladele populare. A fost haiduc în Serbia și Bosnia, intrând în slujba lui Mihai Viteazul în timpul atacului armatei voievodului asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas loial până la moarte.

„Pe blestematul munte România, Baba Novac a petrecut vreo 40 sau 50 de ani, către care adăugându-se alţi vreo 20 sau 30 din viaţa sa de la Poreci, rezultă că Baba Novac era octogenar, când victoriile lui Mihai Viteazul au deşteptat speranţa în sufletul său, chemându-l din codrii Bosniei spre un alt câmp de luptă, într-o altă Românie”, scrie despre el istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu. Haiducul a intrat în armata lui Mihai Viteazul în anul 1595, în anii bătrâneţii, înainte de celebra bătălie de la Călugăreni, impresionându-l pe domnitor chiar de la prima misiune, când în fruntea a 700 de haiduci i-au gonit de peste Dunăre, la Sofia, pe Paşa Hassan şi numeroasa sa armată. Baba Novac a atacat această oaste punându-l pe fugă pe Hasan și luând căruțele și caii, armele și toată comoara. După această victorie, Baba Novac primește cinstea voievodului care îl are aproape de sine în toate luptele.

În armata voievodului Mihai, puternicul Baba Novac avea rangul de general alături de fraţii Preda şi Stroe Buzescu, banul Mihalcea, banul Manta şi banul Udrea. Astfel, îl găsim alături în bătălia din 18/28 octombrie 1599 la Șelimbăr, unde, nemaiavând răbdare să aștepte tratativele începute între episcopul Malaspina, sol al cardinalului Andrei Bathory și Mihai, atacă prin surprindere, contribuind la victoria obținută de Mihai. A fost descris împăratului Rudolf al II-lea ca unul dintre cei mai apreciați ostași. În anul 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părțile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoțește în Moldova, unde Mihai îi încredințase urmărirea lui Ieremia Movilă. Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei și instalează o garnizoană în orașul Iași. În tot timpul campaniei, rapoartele comisarilor împăratului Rudolf al II-lea ni-l arată pe Baba Novac ca pe unul dintre cei mai apreciați ostași. Urmează cucerirea teritoriului până la Camenița și Hotin. A luptat alături de Mihai Viteazul în lupta de la Mirăslău, apoi în 9-19 septembrie 1600 în fruntea unui detașament din apropiere de Ploiești, la Năieni, reușind să întârzie cu zece zile înaintarea polonezilor, luptă apoi la Sărata, Năieni, pe 20 octombrie la Bucov, pe Teleajen.

În timp ce se afla cu o solie la Cluj, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocrația maghiară) și condamnat la moarte, fiind executat prin ardere pe rug, torturat și ucis de călăi țigani, la data de 

La câteva zile după lupta de la Guruslău (), Mihai Viteazul se întoarce biruitor spre orașul Cluj. Aflând locul unde a fost tras în țeapă căpitanul său, voievodul pune un steag în amintirea bravului ostaș și haiduc. în 1936 a fost ridicată pe acest loc o troiță în memoria lui Baba Novac, cu inscripția: „În acest loc a fost tras în țeapă Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe rug în Piața Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 februarie 1601. Recucerind Ardealul, Voevodul Mihaiu a așezat aci între 11-16 august 1601 un steag în cinstea marelui și viteazului său slujitor. Ridicatu-s’a această troiță în Ziua Eroilor 21 Maiu 1936″. În anul 1975 a fost ridicată actuala statuie din bronz, operă a sculptorului Virgil Fulicea.

Citește și:

Baba Novoc Prezent!

Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul, comemorat la Cluj-Napoca

 

Distribuie

Check Also

Comunitatea Identitară a participat la Marșul pentru Viața în Cluj-Napoca, București și Târgu-Mureș

  Anul acesta membrii asociației Comunitatea Identitară România au participat la marșul pentru viață din …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara