Home / Actiuni / Horea Cloșca și Crișan comemorați la Alba Iulia

Horea Cloșca și Crișan comemorați la Alba Iulia

Pe 25 Februarie 2023, un grup de militanți ai Comunității Identitare au participat la marșul comemorativ în memoria lui Horia, Cloșca și Crișan, capii răscoalei din 1784, când românii din Munții Apuseni s-au revoltat împotriva iobăgiei. Evenimentul a fost organizat de mișcarea naționalistă 41 pentru România. Marșul a pornit de la cetate și s-a încheiat la monumentul de pe Dealul Furcilor, locul în care pe 28 Februarie 1785, Horia și Cloșca au fost executați în mod barbar, prin tragere pe roată. Crișan s-a spânzurat în închisoare, cu nojițele de la opinci, știind ce avea să urmeze.

La obeliscul de pe Dealul Furcilor, au fost depuse coroane de flori în memoria celor ce au luptat pentru libertatea și demnitatea românilor din Ardeal, apoi un sobor de preoți a ținut un parastas pentru liderii răscoalei. Tinerii tradiționaliști de la Comunitatea Identitară au afișat un banner tricolor cu mesajul: „Noi suntem români, aici pe veci stăpâni!” afirmând un adevăr etern, acela că Transilvania a fost, este și va fi mereu pământ românesc, unde doar neamul nostru are dreptul să stăpânească.

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage românești din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă de nobilimea ungurească. Privilegiile nobililor maghiari au fost recunoscute de curtea imperială de la Viena, iar cererile românilor au fost ignorate. La ea au participat iobagi români, mai ales oameni din Țara Moților, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități cu ajutorul unor trădători. Pentru lupta, eroismul și sacrificiul lor, aceștia rămân printre cei mai importanți eroi naționali ai românilor.

Distribuie

Check Also

Acțiune de ecologizare la Cluj-Napoca

Acțiunile de ecologizare a Asociației Comunitatea Identitară – România continuă și în anul 2024 la …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara