Home / BLOG / Personalitățile Marii Uniri – Ciprian Porumbescu

Personalitățile Marii Uniri – Ciprian Porumbescu

Personalitățile Marii Uniri - Ciprian Porumbescu

Personalitățile Marii Uniri – Ciprian Porumbescu

 

La 27 februarie 1882, s-a interpretat pentru prima oara pe o scena improvizata in incinta Colegiului Saguna – pe vremea aceea “Gimnaziul Roman” – prima opera romaneasca, respectiv opera Crai Nou a lui Ciprian Porumbescu. Opera are un success imens, Ciprian Porumbescu este ovationat. Datorita succesului, spectacolul se repetat si in datele de 12 si 23 – 03-1882.

Ciprian Porumbescu s-a nascut la 14 -10-1853 in Sipotele Sucevei, Imperiul Austriac si moare la doar 29 de ani in satul Stupca. Astazi satul se numeste Ciprian Porumbescu. El este compozitorul cantecului “Pe-al nostru steag e scris Unire” si a melodiei cantecului “Trei Culori”, fostul imn al Romaniei.

Incepe sa studieze muzica la la Suceava si Cernauti dupa care la Viena. In Viena l-a cunoscut pe compozitorul bucovinean (romano-ucrainean) Eusobius Mandiczewsky cu care lucreaza in particular si se perfectioneaza in teoria muzicii. Studiaza si teologia ortodoxa la Cernauti.

Ciprian Porumbescu nu este doar un compozitor romantic, el de asemenea are si un temperament vulcanic, rebel, temperament care il calauzeste spre o activitate revolutionara, reactionara impotriva stapanirii austriece. In 1874 se infiinţeaza la Cernăuţi societatea studenţeasca „Arboroasa”, după numele vechi al Bucovinei. Porumbescu i-a compus imnul si în ultimul an de studii a fost ales preşedintele accesteia. Societatea era supravegheata si urmarita de catre agentii imperiului austriac din cauza activităţilor intense patriotice si a miltantismului acesteia pentru Unire. In 1877 se intampla fatidicul, respectiv, societatea trimite o telegrama la Iasi, cu ocazia manifestărilor organizate în memoria domnitorului Grigore Ghica. Acesta este momentul in are autoritatile austriece decid sa intervina efectiv si Ciprian este arestat, e luat din casa de la Stupca. I se permite sa-si ia cu el vioara si o gramatica franceza. Nu sta mult in inchisoare, doar trei luni, dar aceste trei luni ii sunt fatale, caci frigul, umezeala si mancarea precara ii agraveaza tuberculoza.

Ciprian Porumbescu a trait si o trista poveste de dragoste si anume cu Berta Gordon, fata pastorului evanghelic din Ilisesti. Aceasta poveste nu a rezistat, intrucat tatal acesteia o trimite in strainatate pentru a o desparte de Ciprian, in acele timpuri fiind imposibila o casatorie intre confesiuni diferite si mai ales cu un roman ortodox.

Se stinge din viata din pricina tuberculozei in satul Stupca, la 06-06-1883 sub ochii tatalui si a surorii sale. Ramane in memoria neamului romanesc si in cultura noastra ca un compozitor prolific si un tanar luptator pentru Unire.

Bogdan Gabriel

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara