Home / Actiuni / Proiectul Badea Cârțan: sute de cărți românești donate în Basarabia de către Comunitatea Identitară

Proiectul Badea Cârțan: sute de cărți românești donate în Basarabia de către Comunitatea Identitară

Proiectul „Badea Cârțan”, numit în onoarea eroului național din Ardeal, continuă! Tinerii tradiționaliști din Asociația Comunitatea Identitară România au făcut o nouă donație de carte în Republica Moldova. Pe data de 9 Decembrie 2023, o delegație a Ligii Studenților din Basarabia, organizație naționalistă pro-românească și unionistă, s-a deplasat la Cluj-Napoca. Aceștia au primit peste 700 de volume, care au fost transportate peste Prut, urmând să ajungă la școli și biblioteci din cel de al doilea stat românesc.

Mulțumim pe această cale Ligii Studenților din Basarabia, pentru drumul făcut și identificarea instituțiilor culturale ce au nevoie de cărți! După ce membrii Comunității Identitare au transportat peste 1100 de cărți în Republica Moldova în Mai anul acesta și anul trecut, naționaliștii basarabeni au ridicat acum un nou transport de carte românească. Printre acestea se numără cărți de literatură românească și universală, cărți de istorie și geografie, volume de poezie, lucrări de teologie și duhovnicești, manuale școlare, memorialistică din închisorile comuniste etc. Mulțumim și tuturor camarazilor și simpatizanților noștri care au donat cărți sau ne-au ajutat financiar să putem achiziționa cât mai multe!

„La statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, primul unificator al principatelor românești: Moldova, Ardealul și Țara Românească„

De ce este importantă aprovizionarea instituțiilor de învățământ și de cultură din Republica Moldova cu cărți în limba română? La prima vedere, vorbim de un stat care are ca limbă oficială limba română și unde învățământul se face în această limbă. Însă, după 46 de ani de ocupație rusească, sub URSS (dar fără a uita nici de ocupația țaristă dintre 1812 și 1917), după un lung proces de rusificare, deznaționalizare și distrugere a culturii românești, marea majoritate a cărților din mediul rural sunt în grafie chirilică, în așa zisa „limbă moldovenească”, o invenție stalinistă paralelă cu realitatea. Pentru a învăța corect limba și literatura română, pentru a își cunoaște cu adevărat identitatea, istoria și cultura, copiii și tinerii din Basarabia trebuie să aibă acces la o mulțime de cărți românești în grafie latină. Acestea sunt foarte puține în multe sate sau orașe mici.

Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice și obținerea independenței Republicii Moldova, în cel de al doilea stat românesc procesul de renaștere a identității naționale este încă în desfășurare. Faptul că Moldova e cea mai săracă țară din Europa e un alt aspect ce îngreunează acest proces. Multe școli nu au fonduri să achiziționeze cărțile necesare pentru educația elevilor. Însă putem interveni fiecare dintre noi în sprijinul lor!

Tocmai de aceea, Comunitatea Identitară a început în anul 2022 Proiectul „Badea Cârțan”, numit în cinstea ciobanului ardelean devenit erou național. Gheorghe Cârțan, de loc din Țara Făgărașului, din satul Cârțișoara, a trăit între 24 Ianuarie 1849 și 7 August 1911, a fost un țăran român autodidact, un luptător pentru Unire, pentru cultura românească și pentru drepturile românilor din Transilvania, După ce a intrat în legătură cu elita intelectuală din Regatul României, acesta a adus în Ardeal peste 200.000 de cărți românești, cărate în spate peste munți. A trebuit să le aducă în mod clandestin, autoritățile de ocupație austro-ungare nu permiteau atunci să se treacă granița cu volume în limba română. Pentru activitatea sa naționalistă, acesta a fost bătut de jandarmii unguri. Însă pentru români, rămâne un erou ce a contribuit masiv la păstrarea și cultivarea identității românești în Ardeal.

Astăzi, la mai bine de 116 ani de la moartea sa, Badea Cârțan rămâne un exemplu de urmat pentru naționaliștii români. Suntem mândri să călcăm pe urmele sale și să-i ajutăm cu cât mai multe cărți pe frații noștri de peste Prut. Proiectul „Badea Cârțan” înseamnă mult pentru educația românească a tineretului basarabean, pentru reînvierea românismului între Prut și Nistru, iar pe termen lung e o cărămidă pusă la obținerea reunificării Basarabiei cu România. Toți cei ce vor să dea o mână de ajutor în viitor și să doneze cărți pentru Basarabia, ne pot contacta la info@comunitateaidentitara.com.

Citește și:

Proiectul Badea Cârțan continuă: o nouă donație de cărți în Basarabia

Cinstind Basarabia și Bucovina

Un adevăr este etern: Basarabia Pământ Românesc!

Proiectul Badea Cârțan – Donație de carte în Basarabia

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită de filialele Comunității Identitare

Comunitatea Identitară Mureș a sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România

Distribuie

Check Also

Comemorarea veteranilor de război la București

Anul acesta, tinerii naționaliști din Comunitatea Identitară au comemorat veteranii de război care și-au dat …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comunitatea Identitara

Comunitatea Identitara